Weefarmbandjes zijn helemaal hot! En dat is ook niet zo gek want je kunt er eindeloos mee variëren en ze helemaal maken naar je eigen smaak.
Wil je zelf graag aan de slag met het maken van weefarmbandjes? In deze blog lees je alles wat je nodig hebt qua materialen, kralen, patronen en hoe je deze armbandjes kunt afwerken.
Wat voor materialen heb je nodig om te starten?
Om te beginnen met het weven heb je niet veel verschillende materialen nodig. Bovendien kun je je weefraam, lijm, draad en naald keer op keer gebruiken. De miyuki kralen die je voor deze armbandjes gebruikt zijn iets duurder dan gewone rocailles maar je hebt er per armband niet veel van nodig. Met een paar verschillende kleuren kun je al hele leuke patronen maken.
Shop hier alle benodigdheden om van start te gaan >>
Weefarmbandjes worden ook wel loomarmbandjes genoemd, dit omdat je ze maakt op een Jewel Loom – oftewel een weefraam. Er zijn veel verschillende weeframen die je kunt gebruiken maar wij hebben de beste ervaring met de Jewel Loom van het merk Beadalon.
Dit is een weefraam van zeer sterk kunststof waar je zelf een pin inzet om deze een beetje rond te buigen zodat er spanning op staat. Je kunt ook houten weeframen kopen met pinnen die je aan kunt draaien maar hier wil je nog wel eens hebben dat na verloop van tijd de spanning niet meer goed. Je hebt de spanning nodig om het draad strak op te kunnen weven, zo krijg je het mooiste resultaat.
Shop hier je Beadalon Jewel Loom voor de weefarmbandjes
Naast een weefraam heb je ook speciaal garen en een naald nodig. Gebruik stevig garen met nylon erin zodat je het draad (voorzichtig!) af kunt branden. Het nylon zorgt ervoor dat het draad een beetje smelt waardoor je het goed af kunt werken. C-lon draad is hier erg geschikt voor en shop je in allerlei verschillende kleuren.
Zorg daarnaast voor een goede beading naald. Dit zijn speciale stevige en super dunne naalden waarmee je gemakkelijk door kleine rocailles kunt rijgen.
Welke kralen gebruik je voor weefarmbandjes?
Miyuki delica’s zijn de kralen die het meest gebruikt worden bij armbandjes weven. Deze Japanse kralen zijn in de vorm van kleine buisjes en omdat ze allemaal exact dezelfde maat hebben zeer geschikt voor weven. De kralen komen netjes en strak naast elkaar te liggen en zo kun je er mooie patronen mee maken.
Naast delica’s heeft miyuki ook gewone ronde rocailles (o.a. veel gebruikt bij Bead Embroidery) ook deze kun je gebruiken bij het weven. Hieronder zie je het verschil:
Deze armband van CreationSecondeNatur is gemaakt met de ronde Miyuki rocailles
Deze armband van PuebloAndCo is gemaakt met de buisvormige Miyuki Delica’s
Welke van de twee je gebruikt, de rocailles of de delica’s, is helemaal up to you, net wat je zelf leuk vindt 🙂
Shop hier voordelige Miyuki Rocailles en Miyuki Delica’s
Video Workshop Weefarmbandje Maken
Hieronder vind je een zeer uitgebreide video hoe je zelf deze armbanden kunt maken. Alles komt aan bod, van het in elkaar zetten van je beadloom, het opspannen van de draden, het rijgen van je eerste rij kralen (wat soms nog wel eens gepruts kan zijn), het aan- en afhechten van draden en hoe je uiteindelijk je armband af kunt werken met een passende eindkap.
Als je nog nooit een weefarmbandje hebt gemaakt raad ik je zeker aan deze video te bekijken, er zitten veel handige tips in en je zult zien dat als je er eenmaal eentje gemaakt hebt de rest 10x makkelijker gaat. Pas op! Als je deze techniek eenmaal onder de knie hebt is het zeer verslavend 😉
Patronen voor Weefarmbandjes
Het leuke van deze techniek is dat je er werkelijk alles mee kunt maken wat je maar bedenkt! Geometrische patronen, hartjes, naam armbandjes, aztec stijl, chique, zomers.. Op Pinterest heb ik zelfs al flamingo patronen en steden gespot!
Bekijk hier ons uitgebreide Pinterest bord met inspiratie voor weefarmbandjes
Als je zelf een patroon wilt maken kun je dat heel gemakkelijk doen met de volgende software: Ga naar BeadTool.net en download daar de software. In dit programma zitten alle kleuren miyuki kralen en heb je de optie voor loom armbandjes en peyote stitch patronen.
Heel handig zijn o.a. de spiegel en kopieer opties waarmee je nog sneller je patroon kunt maken. In het begin is het misschien even proberen maar je zult zien dat als je dit programma eenmaal onder de knie hebt je binnen no-time zelf de leukste patronen kunt maken!
Hoeveel kralen heb je nodig voor je armband en patroon?
Als je miyuki delica’s 11/0 gebruikt zitten er 6 per cm in de lengte. Voor de juiste lengte neem je de maat van je pols -2,5cm voor de eindkappen en sluiting. Stel je pols is 17cm dan heb je 14,5cm aan kralen nodig. 14,5 x 6 = 87 rijen (kan iets afwijken afhankelijk van hoe strak je weeft)
Wil je een dun weefarmbandje maken (2-5 rijen) dan kun je deze beter afwerken met een veterklem. Bekijk hier de video tutorial voor deze techniek
Liever kant en klare patronen? We hebben er al een heleboel gemaakt waar je meteen mee aan de slag kunt 🙂
Meteen aan de slag?
Bij Beads & Basics shop je alle materialen die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met de weefarmbandjes en natuurlijk maakten we al een paar leuke voorbeelden 🙂
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?
Hetzelfde patroon kun je in eindeloos veel kleurcombinaties maken 🙂
Shop hier de materialen voor deze armband >>
Shop hier de materialen voor dit weefarmbandje >>
De weeftechniek is niet alleen leuk om complete armbandjes mee te maken maar ook leuk om er onderdelen van te maken zoals bij deze armband. Maak je weefwerkje lang genoeg zodat deze helemaal om de band past, knoop de uiteindes van de draden aan elkaar en schuif de ‘ringen’ om het zijde koord (of leer)
Geometrische patronen zijn ook super leuk om te maken! En wat minder telwerk dan bijvoorbeeld ruitjes of chevron pijlen, ideaal dus om mee te beginnen 🙂
Shop hier alle onderdelen voor deze armband
Wat vind jij?
Heb je al eens weefarmbandjes gemaakt? Of ga je er na het lezen van deze blog ook mee aan de slag?
Laat het ons weten in de comments! Vinden we super leuk om te lezen 🙂
Robin
op 23 Mar 2016Agnes
op 02 Apr 2016Josephine
op 08 Nov 2017Debbie de Jager
op 23 Mar 2016Lucien Vrolijks
op 27 Feb 2018Inge
op 28 Jan 2019Zoë van Kuil
op 07 Nov 2019Mangelschots nadia
op 13 Jun 2020Heidi
op 19 Jun 2020Vandenbroeckheidi16@gmail.com
op 19 Jun 2020Carina Trouwkens
op 11 Nov 2020