DIY: Bead Embroidery Veer, Mooi als Broche of Applicatie!
Je ziet ze best vaak voorbij komen, broches of applicaties die helemaal zijn geborduurd met miyuki kraaltjes. Ze zien er prachtig uit en ook zó dat je ze haast niet zelf kunt (na)maken. Maar niets is minder waar! In deze blog leer jij hoe bead embroidery werkt en maakten wij een prachtige bead embroidery veer! Als je de techniek onder de knie hebt kun je alle vormen maken die je maar kunt bedenken 😉
Het is wel best een werkje, dus kun je het beste in delen werken 😉 Wij gebruikten voor deze weer een kleurverloop aan miyuki delica’s, miyuki rocailles, rocailles, bugle beads, parels, facetkralen en cabochons. Ja, het is best een lijst, maar je kunt de veer zó invullen zoals jij wilt, het geeft wel het leukste effect als je varieert in formaat kralen 😉
DIY: Bead Embroidery Veer, Mooi als Broche of Applicatie!
Shoplijst
– Miyuki Delica’s Ceylon White Pearl
– Miyuki Delica’s Galvanized Silver
– Miyuki Delica’s Beige Lined Opal
– Miyuki Delica’s Ceylon Amethyst
– Miyuki Delica’s Opaque Light Sky Blue
– Miyuki Delica’s Opaque Matte Luster Cobalt
– Miyuki Rocailles Galvanized Muscat
– Miyuki Delica’s Opaque Luster Mallard
– Miyuki Rocailles Antique Ivory Pearl
– Rocailles Lavendel Shine
– Rocailles Blauw Paars
– Bugle Rocailles Aqua Blauw Shine
– Bugle Beads Donker Blauw Shine
– Bugle Beads Camel Shine
– Facet Kralen Donkergroen shine 2mm
– Facet Kralen Blauw Shine
– Glasparels Grijs Blauw
– Cabochons Wit Shine
– Cabochons Aqua Blauw Shine
– Cabochons Blauw Shine
– Beading Naald
– C-lon draad
– Bead Backing of vilt (Bead backing is een beetje stugger als gewoon vilt, maar het kan allebei)
– Vilt of leer voor de achterkant
– Een brochespeld als je er een broche van wilt maken 😉
DIY Bead Embroidery Veer Stappenplan
Stap 1: Bepaal de maat van je werk en trek deze om op de bead backing, deze veer download je hier, print op een a4tje en je hebt dezelfde maat veer 😉
Stap 2: Knip een stuk draad af. Niet te kort anders moet je telkens weer een nieuwe draad beginnen, maar ook niet te lang want dan raakt hij in de knoop. Leg een driedubbelknoopje aan het uiteinde, haal door de naald en begin je werk op het punt zoals je ziet op de foto.
Stap 3: Ik begin hier met de middellijn van de veer. Rijg 2 bugle beads aan de kraal.
Stap 4: Steek de naald van boven af weer in de bead backing, precies op de afstand van de 2 kraaltjes (in het begin is dat misschien wat gedoe, maar gelang je langer bezig bent krijg je hier steeds meer gevoel voor).
Stap 5: Steek de naald vanaf de achterkant van de backing weer terug aan de onderkant van de eerste kraal. Steek vervolgens de naald door de twee kralen en haal deze door om ze op hun plek te fixeren.
Stap 6: Je werkt met het principe 2 kralen, 3 terug steken. Rijg dus 2 kralen aan, herhaal stap 4 en steek vervolgens de naald vanaf de backing weer terug aan de onderkant van de tweede kraal vanaf beneden zoals je ziet op de foto.
Stap 7: Steek de naald door de 3 kralen en haal door. Dit ritme volg je nu steeds weer. Dus: 2 kralen aanrijgen, vaststikken, 3 terugsteken, naald doorhalen door 3 kralen.
Stap 8: Uiteindelijk is dit het resultaat, je maakt een bocht waarbij je de vorm van de veer volgt. Hoe je de kleuren precies gebruikt is helemaal aan jou natuurlijk. Hier begon ik met 6 champagne kleurige bugle beads, 4 blauwe bugle beads en daarna nog 8 champagne kleurige bugle beads.
Stap 9: Om de kralen mooi uitgelijnd en gefixeert te krijgen steek je nu de naald door zoveel mogelijk kralen terug tot je helemaal aan het begin bent.
Stap 10: Dit is hoe de achterkant er ongeveer uitziet na de eerste kralen.
Stap 11: Steek de naald weer van onderaf naast de lijn bugle kralen en begin met het aanrijgen van miyuki delica’s. Begin weer met twee en steek er twee terug. Daarna geldt weer het principe 2 aanrijgen, 3 terugsteken. Op langere stukken kun je er ook voor kiezen 3 aan te rijgen en 4 terug te steken, meer kralen is niet aan te raden 😉 Als je draad te kort wordt kun je afhechten door deze van voor naar achter in backing weg te steken en vast te zetten met een aantal dubbele of driedubbele knoopjes.
Stap 12: Dit is het beoogde resultaat, ik gebruikte voor dit en de hele buitenlijn de Miyuki Delica’s Galvanized Silver, ook hier herhaal je als je helemaal boven bent stap 9 weer om de kraaltjes uit te lijnen en te fixeren 😉
Stap 13: begin nu met de ‘outline’. Gebruik hier altijd het 2 aanrijgen, 3 terugsteken ritme omdat je vrij veel bochten maakt 😉 Volg met de naald gewoon de lijn en de kraaltjes zullen als vanzelf jouw route volgen. Voor alle keren dat je een rijtje kralen af hebt geldt: stap 9 herhalen om te fixeren en uit te lijnen 😉 Na iedere outline van open ruimte op de veer begin je een rij nieuwe kraaltjes op het volgende punt (hier dus net boven die scherpte bocht).
Stap 14: Werk zo door tot je de hele outline hebt gevolgd.
Stap 15: Nu begin je met inkleuren 🙂 bepaal welk kleurverloop je aan gaat houden. Ik begon aan de onderkant van de veer met de kraaltjes meest rechts op de foto en werkte naar de bovenkant toe meest links van de foto.
Stap 16: Het inkleuren werkt ook weer hetzelfde maar de kans is heel groot dat je niet altijd het 2 aanrijgen, 3 terugsteken principe aan kan houden omdat de ruimtes best klein zijn. Soms moet je bijvoorbeeld 1 kraaltje ergens inpassen, vergeet zo’n kraaltje dan niet fixeren. Omdat iedereen net anders stikt kan ik hier niet precies aangeven hoeveel kraaljes je waar nodig hebt (de ene veer zal net iets breder of smaller zijn als de andere). Kijk daarom vooral zelf goed wat past bij jouw veer en wees niet bang om af te wijken van traditionele bead embroidery stappen.
Stap 16 klinkt misschien een beetje vaag als je dit leest maar nog niet begonnen bent, maar echt waar, het wijst zichzelf als je eenmaal begonnen bent 😉 De outline geeft je een goede oefening, daarna zal het inkleuren van de veer heel logisch zijn en zul je precies aanvoelen wat wanneer en waar gepast is 😉
Stap 17: Uiteindelijk is dit het beoogde resultaat, maar ook hier geldt, vul het lekker zoals jij wilt!
Hier zie je een close-up van de veer. Waarbij je duidelijk ziet dat miyuki delica’s zijn afgewisseld met parels en facetkralen. De cabochons worden natuurlijk als tussenrijtje gewoon vast gelijmd op de backing 😉
Stap 18: Knip de veer uit. Let wel heel goed op of je niet een draadje doorknipt! Liever net iets breder dus als precies op de kraaltjes en je vervolgens toch een draadje raakt 😉
Stap 19: Lijm de veer op een stukje vilt of dun leer.
Stap 20: Knip na het drogen ook het vilt langs de randen af. Je krijgt dit sandwich achtige resultaat wat niet echt mooi is. Daarom ga je nu nog een randje kralen borduren waardoor je dit niet meer ziet.
Stap 21: Rijg een kraaltje aan en steek door de voorkant naar achteren door de 2 lagen vilt. Begin ergens in het midden van de veer, waar precies maakt niet uit.
Stap 22: Steek de naald weer terug naar de voorkant door het kraaltje (niet meer door de laagjes vilt). Houdt een eindje draad over en leg geen knoopje, hiermee hecht je later af.
Stap 23: Rijg weer een kraaltje aan en steek vanaf de bovenkant door de twee lagen vilt op zo’n manier dat de kraaltjes mooi naast elkaar uitkomen.
Stap 24: Steek weer naar boven door het kraaltje. Nu rijg je weer een kraaltje aan etc. etc. Je blijft dit de hele tijd herhalen tot je helemaal rond bent. In het begin voelt het misschien wat wiebelig omdat de draad in feite nog los zit, maar dat komt na een kraaltje of 3/4 vanzelf goed. Houdt ondertussen het draadeindje wat je aan het begin hebt laten zitten vast zodat het niet onder een van je steken terecht komt 😉
Stap 25: Na een tijdje is dit het beoogde resultaat, ga zo helemaal rondom de veer.
Stap 26: Hier zijn we helemaal rond, je ziet nog een gat tussen de laatste en eerste kraal maar hier past niet nog een kraaltje tussen. Dat is niet erg want je trekt ze vanzelf samen in de volgende stap.
Stap 27: Steek de naald door het eerste kraaltje en door de twee laagjes vilt en haal door.
Stap 28: Maak de naald nu aan het andere draadeind (die je in het begin hebt laten zitten) en steek de naald door het laatste kraaltje en de twee laagjes vilt.
Stap 29: Trek beiden goed aan en bind de draadeindes samen met een driedubbel knoopje.
Stap 30: Steek beide draadeindes weg in de kraaltjes, bijvoorbeeld zoals je ziet op de foto. Doe dat met beide draadeindes, knip en klaar!
Ja het is even wat werk, maar dan heb je ook wat hoor! Vinden jullie ‘m ook niet super mooi?!
Leuke Bead Embroidery Ideeën
Wees bij bead embroidery vooral niet bang om eerst wat te proberen en misschien wat te prutsen, de kralen zijn behoorlijk klein en het komt allemaal best precies. Voor nog meer tips & tricks maakten wij gelukkig eerder ook een bead embroidery blog met handige DIY filmpjes! Ik weet zeker dat als je deze ook nog bekijkt, het helemaal goed gaat komen met jouw volgende bead embroidery project!
Wij zijn super benieuwd wat jullie voor een vormen en variaties gaan creeëren met bead embroidery, misschien wel deze mooie bead embroidery veer, of toch een diertje, cabochon of iets heel anders? Deel jullie ideeën of foto’s van jullie creaties met ons via mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk heel leuk !! 😀
Heel veel maakplezier weer!!
Liefs,
Matilde