Hoe Maak je een Macramé Plantenhanger?

Je ziet ze overal: geknoopte plantenhangers. Maar wist je dat je dit ook super makkelijk zelf kunt doen?! Vast wel 😉 Maar om nu te beginnen aan zo’n plantenhanger zonder tutorial…
Daarom deze DIY Macramé Plantenhanger! Hip en ook nog eens super tof om te doen. Deze DIY Macramé Plantenhanger is makkelijk om te maken, maar misschien niet de beste keuze als je voor de allereerste keer de macramé techniek toepast 😉 In dat geval kun je het beste eerst onze Basis Knopen Macramé Blog bekijken, wat oefenen en dan beginnen aan de plantenhanger 😉

Je kunt zelf bepalen welk garen je gebruikt (dik of dun bepaalt ook de uiteindelijke grootte van de plantenhanger. Let wel op dat je een garen kiest wat een beetje stug is, zodat de plantenhanger niet te erg uit gaat hangen.

DIY Macramé Plantenhanger Maken, Hip & Super Tof om te Doen!

Benodigdheden:

– Macramé garen, ik gebruikte Durable Macramé Curry
– Een schaar
– Tape
– Een haak of spijkertje aan de muur of een deurklink 😉

DIY Macramé Plantenhanger Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 8 keer een lengte van 5,4 meter, 1 keer een lengte van 2 meter en 1 keer een lengte van 1 meter.

Pak de koorden van 5,4 meter bij elkaar, vouw ze dubbel zodat er een lus ontstaat. Tape vast (de lus moet ongeveer 7 cm zijn).

Neem het 2 meter koord en knoop er in het midden aan de bovenkant van de lus een lark’s head knot mee.

Vervolgens omknoop je de lus met de “Vertical Lark’s Head Knot’. Op de foto zie je deze uitgelegd, maar hier vind je ook nog een linkje met een omschrijving van die specifieke knoop.

Deze manier van omknopen doe je aan beide kanten. Totdat de lus helemaal netjes is afgewerkt.

Uiteindelijk ziet de lus er zo uit. Haal het tapeje ervan af en bind de lus bij elkaar met de zogenaamde “Gathering Knot”. Omdat het heel lastig is om die de fotograferen, vindt je hier een linkje met uitleg over de gathering knot.

Dit is vervolgens het resultaat, knip nu alle korte draadjes af en werk weg in de gathering knot. Verdeel vervolgens de 16 draden in groepjes van 4 en maak daarmee 4 strengen met de spiral knot totdat deze 25 cm lang is (daarna is het dus gewoon weer koord 😉 ). De larks head knot, de spiral knot en de square knot die je hierna gebruikt, vindt je stap voor stap uitgelegd in de Basis Knopen Macramé Blog.

Laat nu 15 cm vrij (geen knopen dus) en maak na die 15 cm in iedere streng van 4 koorden een normale knoop.

Zo ziet dat er dan uit 😉
Onder de knoop begin je met de square knot, maak hiervan weer 25 cm aan square knots.

Dit is dan het resultaat. Nu laat je weer 10 cm vrij en knoop je de aangrenzende koorden vast met steeds 2 square knots.

Dat is ook weer heel lastig om te zien op de foto ;). Wanneer je echter de strengen naast elkaar hangt, zie je duidelijk wat je moet doen ( je gebruikt 2 koorden van de ene streng, en 2 koorden van de aangrenzende streng waarbij je de buitenste twee gebruikt om de knoop mee te maken).

Vervolgens knoop je alle koorden bij elkaar met een grote knoop en dan is je plantenhanger klaar.

Mooi is ‘ie hè?!

Naast deze leuke DIY Macramé Plantenhanger zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs zijn super om te doen in de zomer:

En er zijn natuurlijk super veel variaties te bedenken op de plantenhanger 😉 De 4 strengen plantenhanger zoals in deze blogs zie het vaakst voorbij komen, maar deze variant die meer aandoet als macrame wandobject, is ook super tof!

Met de macramé techniek kun je zoals gezegd alle kanten op, bekijk daarom vooral ook deze leuke linkjes 😉

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn helemaal fan van macramé & hopelijk jullie ook! De plantenhanger is natuurlijk wel één van de meest bekende projecten die je vindt in de macramé wereld en daarom kon onze blog natuurlijk niet achterblijven ;). Als variatie kun je naast speciaal macramé garen ook eenvoudig sisal touw of jute gebruiken, dit geeft een hele natuurlijke uitstraling aan je macramé projecten. Dit soort touw kun je vaak ook bij de Action kopen voor een prikkie :). Ook kun je variëren met een andere dikte garen. Op die manier krijg je een grotere plantenhanger (bij dikker garen) of een kleinere (bij dunner garen).

Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten en ervaringen met deze DIY Macramé Plantenhanger. Stuur ons dus foto’s, ideeën, opmerkingen of suggesties voor jouw macramé blog wens via mail of deel ze met ons via instagram met #beadsandbasics.

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde