DIY Plissé Kerstbal, Geometrische Origami voor in de Boom
03 november 2020 

DIY Plissé Kerstbal, Geometrische Origami voor in de Boom

Naast het traditionele origami vouwen, bestaat er ook een origami techniek die meer gebaseerd is op snijden. Met deze DIY Plissé Kerstbal laten wij je zien hoe. Het is best een beetje lastig, maar als je de basis van origami onder de knie hebt, is dit ook goed te doen.
Het is daarnaast belangrijk dat je het juiste papier kiest. Geen gewoon origami papier – dat is te dun, dik scrapbook papier is te dik. Eigenlijk is gewoon gekleurd papier het beste, probeer wat uit wat het beste werkt voor jou, maar houdt als vuistregel aan dat het papier in ieder geval dikker moet zijn als normaal printerpapier.

Probeer je liever eerst wat eenvoudigere papier DIY’s uit voor kerst? Bekijk dan vooral deze blog met de Mooiste Papieren Kerstversiering en de Origami Kerstbal.

DIY Plissé Kerstbal, Geometrische Origami voor in de Boom

Benodigdheden:

  • gekleurd papier
  • schaar
  • borduurgaren
  • naald met een groot oog
  • dubbelzijdig tape
  • liniaal
  • stanleymes
  • snijmat
  • gaatjestang
  • snij patroon

Plissé Kerstbal – Stap voor Stap Tutorial

Print om te beginnen dit Snij Patroon op een a4’tje.

Plissé Kerstbal snij patroon

Zoals je ziet zie je in het bestand zwarte en blauwe lijnen staan. De blauwe lijnen snij je helemaal door, de zwarte lijnen ril je alleen.
Dat doe je door het mes niet door het papier heen te drukken maar er zachtjes overheen te halen. Probeer eerst even wat uit als je dat nog nooit gedaan hebt.

Leg het geprinte snij patroon op het vel papier wat je gaat gebruiken voor de Plissé Kerstbal en begin met het rillen van de zwarte lijnen.
Plak het vel met het printje vast met wat plakband. Leg een liniaal op de lijn zodat deze mooi recht worden en haal het mes zachtjes over de 2 lagen papier. Je zult het geprinte papier helemaal doorsnijden wanneer je dit doet dus heb je alle verticale lijnen gerild, dan plak je daar weer even een plakbandje overheen om alles bij elkaar te houden. Herhaal hetzelfde voor de zigzaglijn in het midden.
Heb je dat gedaan dan snij je de contour van blauwe lijnen uit (de rondjes knip je later uit met de gaatjestang).

Als je goed kijkt zie je heel lichtjes de lijnen op het papier staan. Dit maakt het vouwen netter en gemakkelijker.

Vouw het papier eerst in een harmonica, dus om en om. Herhaal als je dat hebt gedaan het proces nog een keer, maar de vouwen nu precies de andere kant op. Op die manier bereidt je het papier vast voor op de juiste vouwen.

Nu komt het lastige stuk. Zoals je hierboven ziet ga je nu ook de zigzag lijn in het midden vouwen. Dat is echt even lastig, zeker te eerste vouw, maar probeer en raak niet gefrustreerd 😉 Het lukt echt. Je doet het als volgt.

Pak één kant van het papier vast en knijp samen terwijl je de andere helft naar binnen drukt zoals je ziet op de foto. Je voelt zelf het papier en de beweging dus helderder dan dit kan ik het niet uitleggen. Als je de eerste hebt gevouwen, gaat de rest veel makkelijker omdat het papier dan weet waar het naartoe moet. Herhaal dat voor alle vouwen

Uiteindelijk heb je dan een pakketje wat er zo uit ziet.

Dit is dan het resultaat na het vouwen en snijden. Ik vond het ook niet makkelijk, maar met wat geprobeer is het mij ook gelukt, dus het lukt jou zeker ook!

Nu maak je gaatjes in het vouwwerk overal waar het snij patroon het aangeeft. Pak het geprinte papier er weer bij en gebruik 1 van die puntjes als mal om te weten waar je het gaatje moet maken.

Dit is dan het resultaat. Nu kan je de bal in elkaar gaan zetten.

Plak eerst aan 1 kant dubbelzijdig tape om dadelijk de bal “rond” mee te vormen.

Haal vervolgens een naald met borduurgaren door alle gaatjes aan 1 kant. Knip af en herhaal hetzelfde aan de andere kant.

Trek beide kanten aan en leg een knoopje in het garen. Trek natuurlijk niet te hard aan want dan scheurt het papier 😉 Plak de bal dicht door de kant zonder tape op de kant met de tape te drukken.

Werk de draadjes weg en maak aan de bovenkant nog een lusje om de Plissé Kerstbal mee op te hangen en klaar is kees! 😀 Mooi is ‘ie he?!

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie resultaten en creatieve combinaties. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Fan van dit soort papieren decoratie en tutorials? Check dan ook de Papieren Kerstversiering tutorial en de Origami Kerstbal!  Heb je wensen en ideeën voor meer van dit soort blogs? Laat het ons dan weten en wie weet verschijnt die binnenkort.

Heel veel maak & vouwplezier,

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen