DIY starterspakket naaldvilten beoordeling | pompoen ontwerp
03 oktober 2022 

DIY starterspakket naaldvilten beoordeling | pompoen ontwerp

Op zoek naar een decoratief doe-het-zelf (DIY) project? Probeer naaldvilten eens uit! Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met deze techniek en zal je inspireren nog meer te experimenteren met leuke, zelfgemaakte decoraties. 

Ik heb een pompoen gemaakt tijdens het uittesten van het pakket en er zijn nog zo veel andere ontwerpen, daarom hebben we een paar herfst- en winterideeën aan het einde van deze blog voor je toegevoegd 😄.

Benodigdheden

Om een pompoen te vilten heb je zelf alleen draad* nodig (voor de vorm van de pompoen) en je kan aan de slag!

*Het soort draad maakt niet uit, uiteindelijk zie je het toch niet meer. Ik heb wit macramédraad 0.8 mm gebruikt.

Wat vind je in het pakket?

  • 25 kleuren merinowol
  • 2 vingerkapjes
  • 6 viltnaalden + opbergtube
  • Opbergdoosje met aanpasbare vakjes
  • Vilt schuim/foam
  • 5 jumpringen (zilver)
  • 4 nietstiften (zilver)
  • 2 kleine keycords met sluiting
  • 2 rijgnaalden met oogjes
  • Belletje bedel

naaldvilten-starterspakket-merinowol-kleuren-beoordeling-reviewStarterspakket naaldvilten - Bol.com

Waarom ik voor dit starterspakket gekozen heb

Normaal gesproken zou ik een pakket inclusief een tutorial kiezen, maar aangezien wij ook andere ontwerpen willen vilten heb ik gekozen voor een 'algemeen' starterspakket en niet voor een pompoen starterspakket. 

Uiteindelijk blijft het eindresultaat hetzelfde, alleen heb ik meer producten voor dezelfde prijs wanneer ik kijk naar andere starterspakketten op websites als Etsy. 

Na het maken van de pompoen had ik dus veel kleuren over die ik kan gebruiken voor andere projectjes!

Hoe werkt het ongeveer?

In deze blog ga ik niet alle stappen omschrijven omdat het een algemeen viltpakket is. Wel laat ik delen van het proces en het resultaat zien en natuurlijk mijn eigen bevindingen.

Om te beginnen heb ik een lichte kleur merinowol gepakt en gerold tot het een bolletje was. Ik zorgde ervoor dat het niet een al te felle kleur was, dit werd namelijk de basis van mijn pompoen. Ik begon met de naald redelijk snel in de wol te prikken; dit is dus het vilten. 

Let op: de naald is scherp. Gebruik daarom voor de zekerheid de vingerkapjes om je vingers te beschermen, of pas gewoon heel goed op.

naaldvilten-starterset-merinowol-naalden-beoordeling-review

Na het bolletje gemaakt te hebben pakte ik een stukje touw en reeg ik deze met een naald door het midden van het gehele bolletje. Door steeds goed aan te trekken begonnen de secties te ontstaan. Dit zorgde voor de vorm van de pompoen.

naaldvilten-pompoen-merinowol-oranje-geel-2

Toen ik een pompoenvorm had, nam ik de oranje wol en viltte ik het per sectie van de pompoen eromheen. Na een tijdje merkte ik dat het wol steviger werd en het echt één geheel begon te worden. 

Nadat het gehele bolletje bedekt was met de oranje wol, viltte ik meer op de plekken waar het touw zat zodat het echt een stevige, hobbelige pompoenvorm kreeg.

naaldvilten-pompoen-merinowol-oranje-geel-3

Daarna heb ik ervoor gekozen om er met een klein beetje donkeroranje overheen te gaan. De viltnaald heeft kleine haakjes die het wol heen en weer 'trekt'. Dat zorgt voor een mooie kleurovergang en zo liet ik de pompoen er naar mijn mening realistischer uitzien. 

Voor het steeltje gebruikte ik groene wol en viltte ik het middelste + bovenste gedeelte totdat er een stevig, recht steeltje ontstond. 

Ik was benieuwd hoe stevig het steeltje zou blijven staan op de pompoen, aangezien ik het er recht op zou vilten. Om 'm goed aan te kunnen brengen op de pompoen heb ik de onderkant niet te veel gevilt, zo was er meer oppervlakte dat ik kon aanbrengen op de pompoen zelf (zie foto hieronder). 

Uiteindelijk bleef het steeltje goed staan en heb ik nog wat kalere plekken beter afgewerkt met meer wol.

naaldvilten-starterspakket-merinowol-pompoen-steeltje-review-beoordeling-oranje-geel-groen

DIY - pakket naaldvilten beoordeling

De inhoud van het pakket is uitgebreid en ik vind het handig dat er ook naalden met oogjes tussen zitten, dit heeft mij namelijk geholpen met het maken/rijgen van de pompoenvorm. 

De volgende keer zou ik voor dit ontwerp een piepschuim balletje gebruiken als basis. Dat lijkt me toch wat steviger en de wol blijft daar waarschijnlijk beter aan zitten. Ook hoef ik dan geen wol als vulling te gebruiken. 

Over het algemeen vond ik het vilten zelf makkelijker dan verwacht. De merinowol werd snel een geheel en de vorm van de pompoen is redelijk goed gelukt. Wel is het handig als je een fijne hand-oog coördinatie hebt, dan heb je een minder grote kans dat je jezelf prikt (als je geen vingerkapjes gebruikt).

Ik geef mijn eindoordeel op basis van maximaal 5 sterren:

1 ster = slecht

2 sterren = matig

3 sterren = prima

4 sterren = boven verwachting

5 sterren = perfect

Ik kom uit op 4 sterren. Het vilten werkte bij dit project eenvoudig en ik ging steeds sneller werken toen ik het onder de knie kreeg. 

Persoonlijk heb ik liever niet dat ik dagenlang aan hetzelfde project werk, wat bij dit DIY-naaldvilten niet het geval was. Je kan namelijk zelf de grootte van het ontwerp kiezen en op elk gewenste moment stoppen en verdergaan. Top!

Naaldvilten - decoratieve herfst- en winterideeën

Vilten is erg geschikt om mee te decoreren, thuis en/of bij productfoto's. 

Om je op meer (vilt) herfst -en winterideeën te laten komen heb ik hieronder een paar voorbeelden verzameld van wat je allemaal met vilt kan maken:

Boekenlegger - blaadje

naaldvilten-starterset-merinowol-boekenlegger-blaadje-diy-herfst-ideeen

Sleutelhanger - egel

naaldvilten-starterset-merinowol-sleutelhanger-egel-diy-herfst-winter-ideeen

Kerstornamenten - sneeuwpop kerstbal

naaldvilten-starterset-merinowol-sneeuwpop-kerstbal-diy-herfst-winter-ideeen

Starterspakketten naaldvilten - herfst

fall-needle-felting-kit-diy-starterspakket-naaldvilten-beoordeling

Starterspakketten naaldvilten - winter

winter-needle-felting-kit-diy-starterspakket-naaldvilten-beoordeling

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, hieronder in de reacties, via instagram met #beadsandbasics of mail naar info@beadsandbasics.com. We kijken er naar uit 😉.

Over de schrijver
Reactie plaatsen