Zelf STEMPELS MAKEN beoordeling | *linosnede* DIY-kit winter
23 november 2022 

Zelf STEMPELS MAKEN beoordeling | *linosnede* DIY-kit winter

Maak je eigen stempels met linosnede! Aangezien de feestdagen eraan komen, heb ik gekozen voor een winter/kerst ontwerp. Zo kun je makkelijk cadeaus opleuken. 

In deze blog beoordeel ik de ‘Kit linosnede Scandinavische winter’. Daarbij leg ik uit wat ik heb gedaan en wat wel/niet werkt.

Benodigdheden

Wat vind je in het pakket?

  • Papiertje met de ontwerpen
  • Gom
  • Overtrekpapier
  • Gutsmes houder
  • 2 soorten gutsmessen (het gereedschap waarmee je de stukken gom weghaalt)
  • Hulpstuk om gutsmes uit de houder te halen
  • Doosjes met inkt in de kleuren rood, zwart en goud
  • 5 bruine kaarten
  • 5 witte enveloppen
  • Beschrijving (op de achterkant van de kit)

15-11-2022-linosnede-stempel-scandinavische-winter-benodigdheden-1

Je moet zelf dus nog een paar dingen toevoegen om de stempels te kunnen maken; een scherp mes (ik gebruik een stanleymes), nagellakremover en wattenschijfjes. 

Zorg ervoor dat je een placemat of stuk karton als ondergrond gebruikt wanneer je begint met snijden. Hierdoor kan je niet krassen op je tafel.

Hoe werkt het ongeveer?

Voordat je aan de slag gaat met de gutsmessen en het uitsnijden van de patronen, moeten de patronen eerst op de gom komen. Op de achterkant van de kit staat een beschrijving van hoe je dat doet. 

Er wordt uitgelegd dat het vel neergelegd moet worden op de mold, met de patronen naar beneden. Vervolgens druk je oplosmiddel met een wattenschijfje op het vel en dit moet ervoor zorgen dat het patroon op de gom terechtkomt. 

Ik moest hierbij denken aan van die nep plaktattoos, die bracht ik vroeger wel eens aan met een vochtig washandje en water. Bij deze techniek werkt het niet met water en een doekje. Je moet dus echt een oplosmiddel gebruiken. Maar welke?

15-11-2022-linosnede-stempel-scandinavische-winter-oplosmiddel-2

Op internet zocht ik welke soort oplosmiddel werkt bij het maken van linosnede stempels. Daar kwam ik de volgende drie middelen tegen: nagellakremover, terpentine en zonnebloemolie. Deze heb ik alle drie uitgetest en dit zijn mijn bevindingen:

Nagellakremover:

Misschien komt het door de sterke geur van nagellakremover die we allemaal wel kennen; bij deze optie ging ik ervan uit dat het zou werken. Op kantoor hadden we nagellakremover pads liggen, dus ging ik daarmee aan de slag. 

Omdat de remover zich snel verspreidde, testte ik het op meerdere patronen tegelijkertijd uit.

Terwijl ik aan de slag was met de andere varianten spiekte ik even of er al vooruitgang was, en ja! De inkt verplaatste zich al een beetje naar de gom. Het had nog niet mijn gewenste resultaat dus dekte ik de gom weer af.

Zonnebloemolie:

Toen ik zonnebloemolie als optie zag staan om het patroon over te brengen op de gom was ik sceptisch. 

Ik wist niet zeker of het zou werken, maar er is één manier om erachter te komen; het zelf uitproberen! 

Na een paar minuten aandrukken gebeurde er nog niet veel en dus liet ik de olie verder intrekken.

Terpentine:

Voordat ik de terpentine ging uittesten heb ik latex handschoenen aangedaan.

Terpentine is een sterk chemisch product en dus verwachtte ik dat het hiermee wel zou werken om de patronen op de gom over te brengen. Tot mijn verbazing werkte dit niet.

Alle drie de varianten heb ik uitgeprobeerd. Bij de zonnebloemolie en terpentine was er geen goed resultaat. Daarom besloot ik om bij de rest van het papiertje de nagellak remover te gebruiken. 

Ik heb de varianten ongeveer 1,5 uur laten intrekken, geen idee of dat zou helpen maar het was het proberen waard. 

Toen ik terugkwam om te kijken of het ontwerp was overgenomen op de gom, zag ik dat het redelijk gelukt was!

15-11-2022-linosnede-stempel-scandinavische-winter-patroon-4

Toen kon ik echt gaan beginnen met het maken van de stempels. Ik heb een stuk karton onder de gom gelegd voordat ik ging snijden, zo kon ik geen krassen maken op de tafel. 

Het snijden met de gutsmessen was even wennen maar ging redelijk makkelijk. Voordat ik de ontwerpen ging uitsnijden, oefende ik het snijden op een stukje gom zonder ontwerp.

De kleinste gutsmes vond ik het fijnste om mee te werken en deze heb ik gebruikt tijdens het snijden van het patroon van de boom. Daarna sneed ik de gehele boom uit met een stanleymes. 

15-11-2022-linosnede-stempel-scandinavische-winter-gutsmessen-uitsnijden-3

Mijn eerste stempel was klaar! Ik kon niet wachten om ‘m uit te testen. Met de boom stempelde ik op het gouden inktkussentje totdat er een inktlaagje op zat en toen kwam het moment van de waarheid: werkt het, of werkt het niet?

Het werkt! De boom is duidelijk terug te zien op het papier.

15-11-2022-linosnede-stempel-scandinavische-winter-4

Beoordeling - Kit linosnede Scandinavische winter

De inhoud van het pakket heeft de basismaterialen om linosnede stempels te maken. Van te voren wist ik niet dat ik de ontwerpen zelf ook uit moest snijden met een eigen mes. Dit was voor mij geen probleem, maar het zou toch handig geweest zijn om dit vooraf te weten.

Ik vond het onduidelijk met welk oplosmiddel ik het patroon moest aanbrengen op de gom en het werkte naar mijn mening niet zo goed. 

Daarom zou ik de volgende keer, als ik een linosnede stempel wil maken, een DIY-kit met een lino roller bestellen. 

Het rollen geeft denk ik een beter effect dan het deppen met wattenschijfjes. Wel moet ik hierbij zeggen dat dit meer een stempel DIY-kit is dan linosnede (als ik kijk naar andere linosnede DIY-kits).

Al met al vond ik het best leuk om te doen toen het ontwerp was overgebracht op de gom. Het snijden ging steeds makkelijker en het stempelen werkt goed.

Ik geef mijn eindoordeel op basis van maximaal 5 sterren:

1 ster = slecht

2 sterren = matig

3 sterren = prima

4 sterren = boven verwachting

5 sterren = perfect

Ik kom uit op 3 sterren. Dit project is meer een experiment met de soort oplosmiddelen geworden dan het daadwerkelijk maken/snijden van de stempels. 

Helaas was ik hier meer tijd aan kwijt dan verwacht, maar gelukkig hoef jij het niet meer uit te proberen en kan je zo aan de slag met nagellak remover ;)

Het snijden gaat gemakkelijk en het stempelen werkt goed. Super leuk als toevoeging op bijvoorbeeld enveloppen en cadeaus. 

Ben je op zoek naar andere unieke manieren om je cadeau op te leuken? Lees dan vooral die blog.

Heb jij weleens een linosnede-techniek gebruikt? 

Laat het ons weten via mail, hieronder in de reacties of via Instagram met #beadsandbasics. Of stuur gelijk je resultaat, dat vinden we nóg leuker om te zien! :)

Over de schrijver
Reactie plaatsen