DIY Ster Punniken, Een Techniek met Heel Veel Mogelijkheden
15 november 2018 

DIY Ster Punniken, Een Techniek met Heel Veel Mogelijkheden

Punniken is een techniek die al jaren terug gaat. Met deze DIY Ster Punniken, zie je zowel hoe de techniek werkt als hoe je er een ster van kunt maken. Het is een eenvoudige techniek, waar je weinig voor nodig hebt. Vervolgens kun je met het gepunnikte koord allerlei dingen maken, bijvoorbeeld ook namen. Super leuk dus om toe passen op een kinderkamer.

Deze ster is een leuk decoratie-item voor in huis of voor in kerstboom bijvoorbeeld. Wij maakte ‘m in geel, maar daar kun je natuurlijk de kleur voor gebruiken die jij wilt.

DIY Ster Punniken, Een Techniek met Heel Veel Mogelijkheden

DIY gepunnikte ster resultaat1-1

Benodigdheden:

– Katoen garen maat 3

– Een punnikpop

– Ijzerdraad

Werkomschrijving DIY Ster Punniken

DIY ster punniken stap 1-1

Punniken is echt heel gemakkelijk, je doet eigenlijk de hele tijd hetzelfde. Je begint door het garen door het gat in de punnikpop te halen (korte kant steekt onderuit).

DIY ster punniken stap2-1

Vervolgens rijg je het garen om de pinnentjes op de pop zoals je ziet op de foto.

DIY ster punniken stap3-1

Als je dat op alle 4 de pinnetjes heb gedaan ziet dat er zo uit.

DIY ster punniken stap4-1

Vervolgens leg je de draad over de pin, zoals je ziet op de foto en trekt de onderste lus erover heen.

DIY ster punniken stap5-1

Er komt dan dus een volgende lus op de pin te staan. Zo ga je steeds, pinnetje voor pinnetje verder. That’s it! Tip: er staan hele eenvoudige tekeningetjes op google, zoek bijvoorbeeld op afbeelding met de term: How to French Knit.

DIY ster punniken stap6-1

Als je een eindje op weg bent ziet je punnikpop er van boven ongeveer zo uit. Af en toe trek je beneden het garen aan zodat je weer meer ruimte op de pinnetjes hebt.

DIY ster punniken stap7-1

Als je steeds een beetje trekt komt het gepunnikte koord er vanzelf uit.

DIY ster punniken stap8-1

Als je koord de gewenste lengte heeft, hecht je deze af door het garen te knippen en deze met een naald door elk lusje op iedere pin halen. Schuif vervolgens het koord van de pinnetjes en trek aan.

DIY ster punniken stap9-1

Dit is dan het resultaat. Ik maakte voor deze ster 50 cm aan koord, je kunt dat gemakkelijk meten, let er wel op dat er nog zo’n 10 cm aan koord verstopt zit in de pop.

DIY ster punniken stap10-1

Rijg het koord vervolgens op een ijzerdraad en gebruik een print om gemakkelijk de lijnen te volgen van hetgeen dat je wilt maken. Knoop uiteindelijk in het geval van de ster, de uiteindes aan elkaar als deze elkaar weer tegenkomen. En klaar ben je!

DIY ster punniken ster

Als het goed is kun je deze ster op ware grootte afdrukken op een a4’tje, dan heb je dezelfde ster als dat ik gebruikte 😉

DIY gepunnikte ster resultaat2-1

Super makkelijk toch?! 😉

DIY gepunnikte ster resultaat1-1

Andere Ideeën met de Punnik Techniek

gepunnikte letters

Ook door middel van het gebruik van ijzerdraad: gepunnikte woorden, letters, namen… Alles is mogelijk. Prachtig als decoratie voor in huis!

gepunnikte armband

Of, zonder ijzerdraad, een mooie gepunnikte armband met een bijzonder knoop zoals deze.

Ballon gepunnikt

En nog een keertje met ijzerdraad: alle vormen zijn natuurlijk mogelijk. Deze leent zich heel goed voor op een kinderkamer. Wolkjes, diertjes, bloemen, alles kan!

Punniken is zoals je ziet super makkelijk, maar in het begin kunnen de pinnetjes wel eventjes wennen zijn. De eerste paar keren ben ik zelf ook opnieuw begonnen hoor 😉 Je hebt het onder de knie voordat je het weet! Wat gaan jullie maken met deze leuke techniek? Een ketting? Decoratie voor in huis of voor de kinderkamer? Kerstversiering? Sieraden misschien? Laat het ons weten, want dat vinden wij leuk!! Deel dus vooral jullie foto’s en ideeën, hieronder in de reacties, via mail of via instagram met #beadsandbasics 😀 😀 Wij zijn benieuwd!!!

Heel veel maakplezier!!

Groetjes,

Matilde

Over de schrijver
Cristel
Door

Cristel

op 09 Nov 2019

Ik krijg niet het goede ijzerdraad gevonden om een woord mooi recht te krijgen. Met welk ijzerdraad doe jij dit?

Reactie plaatsen