Gratis Haakpatroon Baby Kimono, Ook Geschikt voor Beginners!
29 april 2021 
in Haken

Gratis Haakpatroon Baby Kimono, Ook Geschikt voor Beginners!

Wat is er nu leuker dan zelf kleertjes maken voor je kindje? Het schrikt misschien wat want is het lijkt best lastig kleding te haken. Maar, met dit Gratis Haakpatroon Baby Kimono is niets minder waar. Dit is een heel eenvoudig patroon waarmee je een Super Schattige Baby Kimono maakt die zelfs geschikt is voor beginners. Het resultaat is echt té schattig.

Je kunt dit Haakpatroon Baby Kimono maken in de kleuren die jij wil natuurlijk. Ik maakte hem in dit geval in het wit met gele strepen, maar je kunt het patroon makkelijk aanpassen tot bijvoorbeeld meer strepen of je kiest voor andere kleuren. Snel aan de slag nu met dit Lieve Haakpatroon Baby Kimono.

Gratis Haakpatroon Baby Kimono, Ook Geschikt voor Beginners!

Haakpatroon Baby Kimono

Benodigdheden:

  • haakgaren maat 4
  • haaknaald maat 4
  • naald met een groot oog

Haakpatroon Baby Kimono

Deze kimono bouw je op uit twee helften die je bij de hals aan elkaar haakt. Er ontstaat dan een soort kruis die je vervolgens dubbel vouwt. Dan heb je ineens een geweldige baby kimono. Het wijst zichzelf als je het patroon eenmaal ziet 😉

In geel
Haak om te beginnen 33 l
Toer 1: Sla 1 steek over en haak vanaf de volgende steek 32 v, haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 2: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit, vanaf nu ga je namelijk de strepen haken. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.

Haakpatroon Baby Kimono 1

Dit is hoe je in alleen de achterste steek steekt. Normaal zou je nu 2 gele lussen over de naald zien liggen, in dit geval dus maar 1.

In wit
Toer 3+4: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in geel. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In geel
Toer 5+6: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de 7e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In wit
Toer 7+8: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in geel. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In geel
Toer 9+10: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de 7e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In wit
Toer 11+12: Haak 32 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in geel. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.

Haakpatroon Baby Kimono 2

Dit is het strepenpatroon na een aantal toeren. Zoals je ziet geeft het steken in alleen de achterste lus een 3d effect aan de strepen.

Blijf dit strepenpatroon herhalen, dus 2 toeren geel, 2 toeren wit. Je gaat vanaf hier minderen om de v vorm in de kimono te maken. Je doet dat door vanaf nu aan het begin van de oneven toeren 2v samen te haken en aan het eind van de even toeren. Dus:
In geel
Toer 13: Haak de volgende 2v samen, haak nog 30 v.
Toer 14: Haak 29 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In wit
Toer 15: Haak de volgende 2v samen, haak nog 28 v.
Toer 16: Haak 27 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in geel. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In geel
Toer 17: Haak de volgende 2v samen, haak nog 26 v.
Toer 18: Haak 25 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In wit
Toer 19: Haak de volgende 2v samen, haak nog 24 v.
Toer 20: Haak 23 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in geel. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
In geel
Toer 21: Haak de volgende 2v samen, haak nog 22 v.
Toer 22: Haak 21 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de 5e toer 1l om de naald op te hogen, maak deze l in wit. Steek de draadeindes weg onder de steken van de volgende toer.
Vanaf hier haak je verder in wit, we wisselen dus niet meer van kleur totdat het patroon anders aangeeft. Je hebt nu als het goed is 6 gele strepen.
Toer 23: Haak de eerste 2v samen, haak vervolgens nog 20 v in alleen de achterste lus van de steek, haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Vanaf dit punt haak je in de hele steek, dus niet meer alleen in de achterste lus, maar in beide lussen van de steek van de vorige toer.
Toer 24: Haak 19 v en haak de laatste 2v samen. haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 25: Haak de eerste 2v samen, haak nog 18v, haak aan het eind van de toer vervolgens 30 l, dit worden de mouwen, sla 1l over om te beginnen met de vasten van de volgende toer.
Haak de komende 9 toeren 1v in elke v en aan het eind van de toer 2 samen en aan het begin van de daarop volgende toer ook 2v samen, met hetzelfde ritme als zojuist. Dus:
Toer 26: Haak 47 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 27: Haak de eerste 2v samen en haak nog 46v. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 28: Haak 45 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 29: Haak de eerste 2v samen en haak nog 44v. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 30: Haak 43 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 31: Haak de eerste 2v samen en haak nog 42v. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 32: Haak 41 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 33: Haak de eerste 2v samen en haak nog 40v. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
Toer 34: Haak 39 v en haak de laatste 2v samen. Haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
De eerste basis voor de v vorm is nu gemaakt dus haken we nu verder zonder te minderen voor de komende 5 toeren.
Toer 35 t/m 39: Haak 1v in elke v (40).
De eerste helft van de kimono is nu af – dit is de linkerhelft. Hecht dit deel nu af en herhaal exact hetzelfde voor de andere kant, de rechterhelft dus, je hecht aan eind van toer 39 echter niet af, maar gaat nu de twee delen aan elkaar haken en haakt de kimono vervolgens als 1 stuk verder.

Haakpatroon Baby Kimono 3

Dit is dan het resultaat wanneer je beiden voorpanden af hebt. Ik legde hier per ongeluk de rechterhelft over de linkerhelft, maar dat wordt in het eindresultaat precies andersom.

Toer 40: Je begint deze toer als het goed is aan het begin van het mouwtje – het deel waar het handje uit komt dus. Haak 40v, haak 12l en haak met 1v het linkerdeel vast aan het rechterdeel zoals je ziet op de foto hieronder. Haak nog eens 40 v.

Haakpatroon Baby Kimono 4

Dit is dan het resultaat.

Toer 41 t/m 54: Haak 1 v in elke v (92). Na toer 54 zijn de mouwen af en hoef je alleen nog het achterpand te haken. Ik deed dat in geel en begon met een nieuwe draad omdat je niet aan het begin van de toer start met haken. Hecht dus na toer 54 het werk af. Tel vanaf het begin van een mouw 29 steken (dat is de lengte van de mouw en dus ook waar je achterpand begint). Steek de naald in de 30e steek, haal de draad door, haak 1 l en begin met rijen van vasten.
Als je dan na een aantal toeren de kimono plat op tafel zou leggen zie je een kruisvorm. Ik was zo druk aan het haken dat ik een foto vergat te maken, maar het is heel logisch gelukkig 😉
Toer 55 t/m 81: Haak 44v, haak aan het eind van de toer 1l om de naald op te hogen.
In totaal zijn dit 26 toeren voor het achterpand in geel.

Haakpatroon Baby Kimono 7

Zoals je ziet zou het een heel telwerk zijn om dit de hele tijd bij te houden, maar als je eenmaal met het patroon aan de slag bent zal je merken dat je echt niet de hele tijd hoeft te tellen. Het kan zijn dat het achterpand al een toer eerder of een toer later op de goede lengte is, dat is een beetje afhankelijk van het exacte garen dat je hebt gekozen en hoe strak je haakt. Je kunt dat heel makkelijk zelf aanpassen door de kimono dubbel te vouwen om te zien of je er al bent of nog net niet.

Dit patroon ziet er in zijn lengte heel imponerend uit, maar echt, het valt reuze mee. Er zit een heel duidelijk ritme in en de vorm van de kimono is heel duidelijk waardoor je zelf ook goed kunt zien wat je eigenlijk aan het doen bent of of je een foutje hebt gemaakt.

Bij haken krijg je nooit heel mooi afgewerkte randjes. Dat is ook de reden dat de mouwen best lang zijn. Op deze manier heb je genoeg ruimte om ze dubbel om te slaan. Dat geeft een mooi effect en daarnaast zie je het randje niet meer. De halslijn werk je af met een rij halve vasten. Begin aan de linkerkant op het onderste puntje en werk helemaal rondom met halve vasten tot je aan de punt van de rechterkant bent beland. Ik deed dat met geel garen voor een leuk speels effect.

Haakpatroon Baby Kimono 5

De kimono is nu bijna klaar. Weef de draadeindes weg en stik de kimono vast. Bijvoorbeeld beginnend bij de onderste linkerpunt naar boven stikkend naar het eind van de linkermouw en hetzelfde voor de rechterkant. Ik gebruikte daar een nieuwe, witte draad voor.
Verder maak je nog 4 touwtjes om de kimono mee dicht te knopen van elk 30 lossen. Verder kun je ervoor om de twee buitenste touwtjes af te werken met kleine pompoms die je maakt met de vork-techniek. Voor een uitgebreide uitleg kun je ook nog kijken op onze eerder geplaatste DIY Lentetak Versieren met Zelfgemaakte Pompons.

Haakpatroon Baby Kimono 6

Maak de binnenste 2 koordjes vast aan de binnenkant in de 3e gele streep waar de twee delen elkaar beginnen te overlappen.

Haakpatroon Baby Kimono 7
Maak de buitenste 2 koordjes vast op dezelfde manier.

Klaar is de kimono nu al!

Haakpatroon Baby Kimono 8

Is ‘ie niet té schattig!?

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Helemaal leuk in combinatie met dit Haakpatroon Baby Kimono: Dit Schattige en Makkelijke Haakpatroon Babyschoentjes. Helemaal als je dan ook wit en geel aanhoudt als kleurencombinatie 😉

Daarnaast zijn er nog zó ontzettend veel leuke haak-ideeën voor baby’s (denk kraamcadeautjes, knuffels, decoratie voor op de kamer)! Google eens voor meer ideeën of koop een van de talloze boeken!

baby haakboeken

Hier vind je nog veel meer leuke baby haakpatronen en geboorte cadeautjes

Babykleren haken is echt super leuk! We gaan zeker meer van dit soort patronen plaatsen. Houd dus de blog in de gaten en zie binnenkort een haakpatroon voor een mutsje met dierenoortjes verschijnen 😀
Heb jij leuke suggesties voor babykleertjes? Plaats ze dan in de reacties hieronder en wie weet zie je hem binnenkort toegevoegd aan deze blog 😀
Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar resultaten. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk heel leuk, helemaal als het schattige babyfoto’s zijn !! ?

Heel veel haakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Adriana
Door

Adriana

op 22 Jan 2022

Dag Matilde,Hoeveel bollen van hoeveel gram zijn er nodig voor dit leuke patroon?

Matilde
Door

Matilde

op 17 Mar 2022

Hoi Adriana, Je hebt van de gele kleur 2 bollen nodig van 100 meter (50 gram in het geval van het garen dat ik gebruikte) en 1 bol wit. Groetjes, Matilde

Adriana
Door

Adriana

op 29 Jan 2022

Dag Matilde, Ik ben bezig met de kimono maar bij toer 55 heb ik een probleem. Ik heb maar 34 vasten ipv 44 tussen de mouwen. Waar kan ik het beste meerderingen maken? Meteen 10 verspreiden over toer 55 of juist om de zoveel toeren?

Matilde
Door

Matilde

op 17 Mar 2022

Hmm, lastig probleem om zo te beoordelen op afstand. Is het niet zo dat de schouders van jouw gemaakte kimono nu te smal zijn? Ben je er inmiddels uit? Laat even iets weten als je dit berichtje leest (ik kon namelijk een hele tijd niet bij de reacties, vandaar dat deze reactie van mij ook zo laat is).

Saskia
Door

Saskia

op 17 Jan 2023

Ik heb precies hetzelfde maar kwa telling kan di ook niet anders toch?! Je eindigt met 92 steken in wit. daarop ga je vanaf steek 30 in geel het rugpand haken tot de andere mouw, dus daar hou je ook weer 29 steken over. 2 x 29 = 58 steken en 92-58= 34 st

Betty
Door

Betty

op 07 Jun 2022

Wat is de maat, is t voor 0-3 maanden ?

Betty
Door

Betty

op 08 Jun 2022

Wat bedoel je met die 1l in de 5e tour, zo hier en daar kom ik dat tegen.

Jeannet
Door

Jeannet

op 31 Jul 2022

Die hoort daar mijns inziens niet. Elke toer keren met 1 losse.

Anni
Door

Anni

op 29 May 2023

Hoi, wat is eigenlijk de maat van het vestje? Dit kan ik nergens terugvinden. Alvast bedankt!

Gonda
Door

Gonda

op 16 Jun 2023

Klopt het dat het rugpand met 34 steken gehaakt moet worden? Of klopt het patroon niet? Wil er graag mee beginnen maar dan moet het wel goed komen. En welke maat is het?

Aafke
Door

Aafke

op 22 Nov 2023

Ik lees zo hier en daar best wat vragen over het patroon. Maar die worden niet altijd beantwoord. Het weerhoud mij beetje om te beginnen. Zo'n goede haken ben ik nou ook weer niet. Klopt het patroon wel? En welke maat wordt beschreven?

Reactie plaatsen