Gratis Haakpatroon Muts, Heerlijk Warm en Eenvoudig zelf te maken
09 november 2018 
in Haken

Gratis Haakpatroon Muts, Heerlijk Warm en Eenvoudig zelf te maken

De laatste tijd plaatsen we lekker veel winterse haakpatronen en daarin mag een Haakpatroon Muts natuurlijk niet ontbreken! Dit is lekker eenvoudig patroon waarmee je met beginners-skills heel ver komt! We gebruikten hier de puff-steek en omdat hier veel garen in verwerkt is, is deze steek ook extra warm!
Maak de muts matchend bij jou wanten, sjaal en jas en voeg eventueel nog details toe zoals pompoms voor een persoonlijke touch 😉

Samen met de slofjes blog, wanten en DIY armbreien, zorgen wij van Beads&Basics voor prachtige zelfgemaakte warmte tijdens de donkere maanden! 😀

Haakpatroon Muts, Heerlijk Warm en Eenvoudig zelf te maken

haakpatroon muts stap11-1

Benodigdheden: 
– 2 kleuren haakgaren maat 6, ik gebruikte een mix van acryl en wol, maar echte wol kan natuurlijk ook 🙂
– Haaknaald maat 5
– rond elastiek (koop je bij de Hema bijvoorbeeld 😉 )

Gratis Haakpatroon Muts Werkomschrijving

Afkortingen: 
l  =losse
hv = halve vaste
pst = puff stitch

Je haakt deze muts bijna de hele tijd met dezelfde steek. De puff stitch, wat een hele fijne steek is voor winterse items zoals een muts omdat deze lekker dik is. Er gaat wel veel garen in zitten. Wil je dus een muts maken in 1 kleur, zorg dan dat je in ieder geval 3 bollen hebt.

De puff stitch:

Omdat we hier best dik garen gebruiken is het best lastig te zien hoe de puff steek werkt, daarom zie je hier de puff steek uitgelegd aan de hand van foto’s van een eerdere blog waarin we de puff steek ook gebruikten.

haakpatroon avondtasje stap2

Stap 1: Het begin van elke toer begin je met 2 l en werkt vanuit daar verder met de puff steek. De rest van de toer hoef je niet voor het begin van elke puff steek 2l te haken. 

haakpatroon avondtasje stap3

Stap 2: Steek de naald door de steek en sla om en haal door.

haakpatroon avondtasje stap4

Stap 3: Trek de draad omhoog, steek weer in dezelfde steek, sla om, haal door en trek weer op, herhaal dit nog een keer in dezelde steek & nog drie keer in de volgende (in totaal dus 6 keer).

haakpatroon avondtasje stap5

Stap 4: Dit is dan het resultaat.

haakpatroon avondtasje stap6

Stap 5: Sla de draad weer om de naald.

haakpatroon avondtasje stap7

Stap 6: En trek deze door alle lussen tegelijk.

haakpatroon avondtasje stap8

Stap 7: Sla de draad weer om, haal door de lus en haak vervolgens 1 losse om de puff steek af te maken. Voor de volgende puff steek begin je nu weer bij stap 2 in de volgende steek. 

Toer 1: Begin met het haken van een losseketting van 6 en sluit in een cirkel met 1hv

haakpatroon muts stap1-1

Toer 2: Haak 2l, haak vervolgens 8pst in het gat van de cirkel, sluit met 1hv (10+1)
Toer 3: Haak 2l, haak vervolgens in elk gat tussen de pst van de vorige toer 2pst, sluit met 1hv (18+1)

haakpatroon muts stap2-1

Op deze foto kun je duidelijk zien dat je de puff steken tussen de steken van de vorige toer haakt. Later in het patroon, als je niet meer aan het meerderen bent, steek je echter gewoon in de steken.

Toer 4: Haak 2l, *haak 1 pst in het gat tussen de pst, haak 2 pst in het volgende gat*. Herhaal ** tot het eind van de toer en sluit met 1hv (26+1)
Toer 5: Haak 2l, *haak 1 pst in het gat tussen de pst, haak 2 pst in het volgende gat*. Herhaal ** tot het eind van de toer en sluit met 1hv (36+1)
Toer 6: Haak 2l, *haak 2 pst in het gat tussen de pst, haak 2 pst in het volgende gat*. Herhaal ** tot het eind van de toer en sluit met 1hv (50+1)

haakpatroon muts stap3-1

Uiteindelijk heb je een cirkel van ongeveer 15 cm doorsnede. Dat lijkt best groot, maar omdat de muts wel comfortabel moet zijn, hebben wij gekozen voor een ruime pasvorm, waar we op het einde zorgen voor een goede sluiting door middel van elastiek.

Toer 7 t/m 13: Haak aan het begin van iedere toer 2l, Haak in elke pst 1 pst en sluit elke toer met 1hv (50+1) Ik wisselde bij toer 9 van kleur

haakpatroon muts stap4-1

Je kunt hierna natuurlijk ook nog vaker wisselen van kleur om zo strepen te creëren.

haakpatroon muts stap5-1

De muts gaat vanzelf in een bolle/holle vorm staan.

Toer 14: Haak 2l, haak 2pst samen, haak 10 pst en de volgende 2 pst samen, haak 19 pst, weer 2 pst samen, haak 10pst en nog een keer 2 pst samen en sluit met 1hv (45+1)

haakpatroon muts stap6-1

Hier zie je het samenhaken van de puff steek. Je volgt zoals op de uitleg stap 2 t/m 5, herhaalt dat nog een keer in de volgende steek en voert vervolgens door alle lussen stap 6 en 7 uit. 

haakpatroon muts stap7-1

Toer 15: Haak 2l, haak 1pst, haak 2pst samen, haak 6 pst, haak 2pst samen, haak 21 pst, 2pst samen, haak 6 pst en nog een keer 2 pst samen en 1pst  en sluit met 1hv (40+1)

haakpatroon muts stap8-1

Het eindresultaat lijk vrij groot, maar zoals gezegd lost de elastiek dat later weer op.

Pas de muts, als je deze nog te klein vindt kun je nog 1 of 2 extra toeren van 40+1 steken toevoegen. Hecht je werk af en weef de eindjes weg.
Rijg vervolgens een dun rond elastiek door de onderste rand, knoop de eindjes samen zonder deze te strak aan te trekken en je muts is klaar.

haakpatroon muts stap9-1

Op deze manier rijg je het elastiek door de hele onderste toer van de muts. Verdeel de steken goed over de elastiek, leg een knoopje en klaar.

haakpatroon muts stap11-1

Hier lijkt het een beetje op een baret, maar de pasvorm is hetzelfde als een normale muts 😉

Andere Winterse Haakideeën

oorwarmers haken

Wat een leuk idee is dit! Vrolijk gehaakte oorwarmers met een mooi patroon en aanpasbaar in jouw favoriete kleuren.

hoofdband haken

De laatste tijd zie je ook veel van dit soort haarbanden. Heel handig omdat je haar er minder in de war van raakt en ook nog eens heel gemakkelijk zelf te haken!

pompom muts

Je kunt de muts lekker basic laten, maar je maakt hem helemaal af met zo’n on trend faux fur pompom!

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Als je gaat zoeken naar een haakpatroon muts, struikel je bijna over alle varieties. Patronen, effen, verschillende steken. Er is dus voor elke stijl wel iets te vinden. Naast de manier die ik hier liet zien, vanuit een magische cirkel, kun je ook op een andere manier een muts haken. Namelijk door een rechte lap te maken en deze in de punten aan elkaar te weven. Dat is makkelijker, maar ook wel weer iets rommeliger dus daarom kozen wij voor een magische cirkel. En ach, zo moeilijk is dat nu ook weer niet 😉
Wij zijn natuurlijk weer reuze benieuwd naar jullie resultaten en creatieve uitspattingen dus stuur ons een mooie foto van je resultaat per mail of via instagram met #beadsandbasics , we kijken er weer naar uit!!

Heel veel haakplezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen