Haakpatroon Granny Square Krab & Maak een Mooi Dierendeken!
02 mei 2022 
in Haken

Haakpatroon Granny Square Krab & Maak een Mooi Dierendeken!

Granny squares en dekens van granny squares zijn eigenlijk altijd goed: ze zijn super leuk om te maken, kleurrijk en geschikt voor de beginnende haaksters. Maar, wij hebben iets gevonden wat zowaar nóg leuker is als een granny square. Namelijk een Granny Square met Dierenhoofdje, met dit keer een patroon voor een een Granny Square Krabbetje. Eerder plaatsten we ook al een Granny Square met Dierenhoofdje Giraffe, Granny Square met een Olifant, Granny Square met een Leeuw. & een Granny Square met een Schattig Schaap. Wil je een dierendeken maken? Check die dan ook zeker 😉

We zullen vaker van dit soort Granny Squares met Dierenhoofdje gaan plaatsen, met allerlei soorten dieren, Bijvoorbeeld een grappige eend, tijger of kikker, een schattige beer en een stoere zebra. Houd zoals altijd dus de blogs goed in de gaten 😉

Haakpatroon Granny Square Krabbetje & Maak een Mooi Dierendeken!

 

Benodigdheden:

  1. haakgaren maat 5, voor het krabbetje heb je rood/oranjerood nodig en een kleur voor de achtergrond (ik gebruikte wit)
  2. haaknaald maat 4
  3. borduurgaren voor de oogjes en eventuele andere details
  4. naald met een groot oog

Haakpatroon Granny Square Krabbetje

Dit patroon zal voor alle dierenhoofdje variaties die we gaan maken steeds hetzelfde zijn, alleen de details en kleuren veranderen. Je kunt dus eigenlijk een dierentuin deken gaan maken, als je de buitenkant van de granny square steeds dezelfde kleur maakt.

De Granny Square

Gehaakt met rood/oranjerood
Toer 1: Start met een magische cirkel en haak er 6 vaste (v) in.
Toer 2: Haak in elke v 2 v (12). Sluit de ring nu met 1 hv in de eerste steek.
Toer 3: Haak 3l, haak 1 stk in dezelfde steek. Haak vervolgens 2stk in elke steek rondom en sluit de toer met 1hv in de 3e l (24)
Toer 4: Haak 3l en haak 1 stk in dezelfde steek. *Haak 1 stk in de volgende steek en 2 stk in de steek die daarop volgt*, herhaal ** tot de laatste steek, haak nog 1 stk en sluit de toer met 1hv in de 3e l (36)
Toer 5: Haak 3l en haak 1 stk in dezelfde steek. *Haak 2 stk in de volgende steek en 2 stk in de steek die daarop volgt*, herhaal ** tot de laatste steek, haak nog 2 stk en sluit de toer met 1hv in de 3e l (48)
Hecht nu af zodat je met de buitenkant van de granny square kunt beginnen

Gehaakt met wit
Toer 6: Hecht de nieuwe draad aan en haak 1l. Haak 2 hstk in de volgende steek, 2stk in de daaropvolgende steek, 1 dubbstk in de daaropvolgende, gevolgd door 2l en weer 1 dubbstk in dezelfde steek, haak 2 stk in de volgende steek, 2 hstk in de daaropvolgende. Dit vormt de hoek van de granny square. Haak nu 7v en maak weer een hoek. Dus: Haak 2 hstk in de volgende steek, 2stk in de daaropvolgende steek, 1 dubbstk in de daaropvolgende, gevolgd door 2l en weer 1 dubbstk in dezelfde steek, haak 2 stk in de volgende steek, 2 hstk in de daaropvolgende, daarna weer 7v. Haak totdat je helemaal rondom bent en sluit de toer met 1 hv in de eerste l.
Toer 7 & 8: Haak om de toer te beginnen 3l. Je haakt nu in alle steken stokjes. In de gaten op de hoeken haak je 1 stk, 1 dubbstk, 2l, 1 dubbstk en 1 stk, allemaal in het gat dus, vervolg hierna de toer weer met stokjes en haak steeds op de hoeken in het gat de combinatie van 1 stk, 1 dubbstk, 2l, 1 dubbstk en 1 stk. Haak totdat je helemaal rondom bent en sluit de toer met 1 hv in de eerste l. Hecht af. 

Ogen 2x

De ogen bestaan uit 2 onderdelen, een wit deel en een rood deel. 
Om te beginnen haak je het witte deel: 
Toer 1:  Toer 1: Start met een magische cirkel en haak er 6 vaste (v) in.
Hecht af. 

Het oranje deel: 
Toer 1:  Toer 1: Start met een magische cirkel en haak er 6 vaste (v) in.
Toer 2: Leg eerst het witte deel bovenop het oranjerode deel en haak zowel door het wit als het rood 2v in elke v (12) 
Hecht af en laat een draad over om mee te stikken. Borduur de pupillen in het oogwit met een zwarte draad. 

De poten (6 in totaal)

De poten van de krab zijn lekker eenvoudig. 
Maak 2 poten met 7l en 6v. Hecht af en laat een draad over om mee te stikken. 
Maak 4 poten met 9l en 8v. Hecht af en laat een draad over om mee te stikken. 

Scharen 2x

Om de scharen te maken gebruikte ik gehaakte hartjes. Dit patroontje kun je dus ook meteen gebruiken als los patroon voor een hartje :) 
Start met een magische cirkel haak hier om te beginnen 3 losse in. 
Haak vervolgens: 3 driedubbele stokjes, 3 dubbele stokjes, 1 losse, 1 driedubbel stokje, 1 losse, 3 dubbele stokjes, 3 driedubbele stokjes, 2 losse en een halve vaste in de magische cirkel. Trek aan, hecht af en laat een draad over om te stikken. 

Ik laat altijd foto's zien van de onderdelen van zo'n granny square, maar helaas waren deze om een bepaalde reden niet opgeslagen op de camera (waar ik helaas pas achter kwam toen ik de onderdelen al had vast gestikt). Gelukkig is het een eenvoudig patroon en kun je alsnog de onderdelen makkelijk herkennen op de foto. 

Stik alle onderdelen vast. De scharen van de krab overlappen de randen van deze granny square iets. Dit is niet erg als je de krab combineert met andere granny squares. Let alleen op dat je de scharen niet vaststikt aan de rand maar juist een stukje van de rand af. Op die manier houd je de randsteken over om de granny's mee aan elkaar te haken. 


En daar is ‘ie dan, een grapping Krabbetje. Ik maak onze Granny Square met Dierenhoofdjes Patronen steeds met een andere kleur buitenkant. Als je een deken zou maken kun je dat natuurlijk aanpassen zodat de deken niet een grote bonte koe wordt (maar dat kan natuurlijk ook juist heel leuk zijn).

Deze leuke Granny Square Krabbetje is natuurlijk helemaal in lijn met onze eerder geplaatste Dierenhoofdjes blogs!
Neem daar dus ook vooral een kijkje:

 – Granny Square met Dierenhoofdje Giraffe
 - Granny Square met een Olifant
 - Granny Square met een Leeuw
 – Haakpatroon Dierenhoofdje Lammetje
 – Haakpatroon Dierenhoofdje Muis
 – Haakpatroon Dierenhoofdje Paard
 – Haakpatroon Dierenhoofdje Kat
 – Haakpatroon Dierenhoofdje Kikker

 – Haakpatroon Dierenhoofdje Giraffe
 – Haakpatroon Knuffeldoek Beer
 – Gratis Haakpatronen Dierenhoofdjes
 – Nog Meer Gratis Haakpatronen Dierenhoofdjes

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Daarnaast zijn er nog zó ontzettend veel leuke haak-ideeën voor baby’s (denk kraamcadeautjes, knuffels, decoratie voor op de kamer)! Google eens voor meer ideeën of koop een van de talloze boeken!


Hier vind je nog veel meer leuke baby haakpatronen en geboorte cadeautjes

Super leuk hè, deze Granny Square Krabbetje! Zoals eerder gezegd groeit deze blog in de loop van de tijd dus houdt hem goed in de gaten 😉
Heb je leuke suggesties voor dierenhoofdjes en granny squares? Plaats ze dan in de reacties hieronder en wie weet zie je hem binnenkort toegevoegd aan deze blog 
😀
Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar resultaten. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! 
😀

Heel veel haakplezier!
Liefs,
Matilde


Over de schrijver
Reactie plaatsen