Wat heb ik nodig als ik ga beginnen met sieraden maken?

Omdat er zoveel verschillende technieken zijn bij het sieraden maken kan het in het begin moeilijk zijn om weten wat je allemaal nodig hebt. Natuurlijk is het afhankelijk van wat je precies wilt gaan maken maar er zijn een aantal materialen die je zeker veel gaat gebruiken.

Draad voor armbandjes en kettingen

Dit is nylondraad als je de sieraden af wilt werken met een sluiting, en elastiek als je armbandjes wilt maken met een knoopje erin. Nylondraad werk je af met knijpkralen en een sluiting, hoe je dat precies doet zie je in deze video.

Armbandjes van elastiek werk je af met een dubbele knoop in het elastiek met hierop een drupje sieradenlijm (anders kan de knoop er weer uit schuiven).

Basis gereedschap sieraden maken

Goede tangen zijn een must! Je hebt in ieder geval een platbektang nodig voor het openen en sluitingen van ringetjes en het bevestigen van bedels. Met een ronde tang maak je oogjes en kun je zelf bedels maken van nietstiften en een kniptang is handig voor het knippen van metaal. Wil je draad zo kort mogelijk af kunnen knippen? Gebruik dan niet een gewone schaar maar deze speciale draadclippers voor een super strak resultaat.

sieraden-tangen

Sluitingen voor sieraden

De basis is om een sieraad van nylondraad af te werken met een karabijnsluiting aan de ene kant en een verlengketting aan de andere kant. Je bevestigt deze aan het nylondraad met behulp van knijpkralen. Hoe dat moet zie je in bovenstaande video.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten sluitingen mogelijk afhankelijk van je ontwerp en het materiaal wat je gebruikt. Lees daarvoor dit handige artikel over wanneer je welke soort sluiting gebruikt.

Kralenbord en beadmat

Op een kralenbord kun je heerlijk je patroon bij elkaar leggen wat je echt gaat helpen bij het ontwerpen. Langs de gleuven staat de maat aangegeven zodat je weet hoelang je ongeveer moet rijgen. Gebruik je hele kleine kralen of werk je met miyuki kralen, dan is een beadmat je beste vriend! Als je hier je kralen op legt rollen ze namelijk niet alle kanten op en kun je de kralen makkelijk oppakken met je naald. Leg de beadmat op een dienblad zodat je je werk op schoot kunt leggen terwijl je op de bank zit of makkelijk kunt verplaatsen.


Verschillende soorten kralen

Hier wordt het pas echt leuk! Kies jouw favoriete kralen en maak je eigen kleurcombinaties en ontwerpen. Let in het begin op de maat, kralen van 4mm en 6mm zijn de meest gangbare maten. Miyuki 11/0, delica's en 2mm rocailles zijn echt een stuk kleiner om mee te beginnen. Moeilijk om de maat in te schatten? Houd je liniaal (zit ook op je mobiel) erbij als je gaat bestellen, zo kom je niet voor verassingen te staan bij de levering.

Je kunt alles met elkaar combineren wat jij leuk vindt! Verschillende maten, vormen, materialen en kleuren, alles mag en alles kan! Vind je het nog moeilijk kiezen? Begin dan niet met alle kleuren van de regenboog maar kies je 2 of 3 favoriete kleuren en koop kralen in verschillende tinten van die kleur, dat is eigenlijk altijd goed te combineren.

verschillende-soorten-kralen-voor-sieraden-maken

Bedels en jumpringen

Maak je ontwerp helemaal af door leuke bedels toe te voegen. Deze bevestig je door midden van een jumpring, dit is een open ring die je open- en dicht maakt met behulp van je platbektang. Pas de maat van je jumpring aan op de kralen of de dikte van je ketting. Dus 4mm jumpringen bij kleine kralen en dunne ketting (tot 4mm) en jumpringen van 6mm bij grotere kralen en grovere ketting.

Handige shoppinglist

Natuurlijk zijn er nog veel meer items die je zult gaan gebruiken als je aan de slag gaat met een specifiek ontwerp. Dat is dan ook meteen mijn nummer 1 tip voor beginners. Kies 1 of 2 voorbeelden of technieken waarmee je wilt starten. Zo hoef je niet meteen heel veel geld uit te geven aan materialen om te beginnen met je nieuwe hobby.

Als je enkele basis technieken onder de knie hebt zul je zien dat je al heel snel van alles kunt maken, alleen door de materialen af te wisselen, de technieken zijn vaak hetzelfde. Laat je inspireren door de tips op deze blog of kies een ontwerp van webshop, hier staan bij alle inspiratie setjes een duidelijke uitleg en handige shopping list zodat je direct van start kunt.

starterspakket-beginnen-met-sieraden-maken

Geen zin om alles bij elkaar te klikken? Dan hebben we in de shop ook een handig starterspakket >>

Enjoy!

Reactie plaatsen