Vingerbreien: Stap voor stap Beschrijving om een Onderzetter te Maken
13 januari 2021 

Vingerbreien: Stap voor stap Beschrijving om een Onderzetter te Maken

Soms kom je een oude techniek tegen in een hip nieuw jasje. Zoals Vingerbreien. We hebben het vast allemaal wel eens gedaan maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Daarom deze blog Vingerbreien. Met een stap voor stap beschrijving om een Toffe Hippe Onderzetter te Vingerbreien.
Dit is hartstikke makkelijk en ook leuk om bijvoorbeeld te doen met kinderen. Het geeft snel resultaat en de onderzetter is hartstikke handig. Maak de cirkel groter door een langer koord te gebruiken en je hebt een hele mooie wandhanger!

Vingerbreien: Stap voor stap Beschrijving om een Onderzetter te Maken

Vingerbreien

Benodigdheden:

– Macramé garen van 4mm dik. Ik gebruikte dit super mooie Macramé Koord van Huisje van Katoen in Sage Groen, andere kleuren zijn ook beschikbaar 😉
– Schaar
– Plakband – Let op! Dit koord rafelt uit, daarom moet je elke keer dat je het knipt er eerst een plakbandje omheen wikkelen. 

Vingerbreien – Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen een koord van ongeveer 11 meter. Dat lijkt lang, maar met Vingerbreien gebruik je veel en daarnaast is het koord dik dus gebruik je autmatisch meer.

Vingerbreien Stap1

Pak het koord en leg over je wijsvinger (houd daarbij een flink stuk koord van ongeveer 15 centimeter over). Haal het lange eind onder je middelvinger door en sla het over je middelvinger tussen de wijs en middelvinger.

Vingerbreien Stap2

Haal het lange eind onder de wijsvinger door en sla het over de wijsvinger.

Vingerbreien Stap3

Haal het onder de middelvinger door en sla het lange eind weer over de middelvinger. Je hebt nu 3 lussen op je vingers (2 om de middelvinger en 1 om de wijsvinger).

Vingerbreien Stap4

Haal de onderste lus van de middelvinger over de bovenste lus van de middelvinger af.

Vingerbreien Stap5

Pak het korte eind en haal deze over het midden door tussen de wijs en middelvinger. Je hebt nu 2 lussen op je vingers.
Je hebt nu het begin gemaakt. De stappen hierna zullen zichzelf steeds herhalen.

Vingerbreien Stap6

Haal het lange eind onder de wijsvinger door en sla het over de wijsvinger. Haal het onder de middelvinger door en sla het lange eind weer over de middelvinger, je hebt dan 4 lussen op je vinger staan.
Haal de onderste lus op de middelvinger over de bovenste lus en haal vervolgens de onderste lus op de wijsvinger over de bovenste lus.
Sla nu weer onder de wijsvinger door, over de wijsvinger, onder de middelvinger en over de middelvinger. Haal de lussen weer op en herhaal ditzelfde proces steeds tot je gebreide werk lang genoeg is of tot je koord bijna op is (ongeveer 15 a 20 centimeter koord moet je in ieder geval over houden).

Vingerbreien Stap7

Vingerbreien Stap8

Het resultaat is een soort in elkaar geknoopt/gebreid grof touw. Wat je op gaat rollen tot een onderzetter.

Vingerbreien Stap9

Ben je bijna aan het einde van het koord dan kun je het breiwerk afhechten. Je hebt 2 lussen op je vingers staan.
Schuif deze er voorzichtig vanaf, zonder ze los te laten.

Vingerbreien Stap10

En haal het overgebleven koord door de twee lussen. Eerst door de lus die om je wijsvinger zat, daarna door de lus die om je middelvinger zat. Trek aan.

Vingerbreien Stap11

Nu ga je het werk oprollen tot een onderzetter. Pak het uiteinde en rol een beetje op en bevestig steeds door het uiteinde van het koord door een lus aan de onderkant van je werk te steken.

Vingerbreien Stap12

Dat doe je iedere keer als je een nieuwe omslag hebt gemaakt zodat je uiteindelijk een stevige cirkel krijgt.

Vingerbreien Stap14

Dit is dan het resultaat als je het gebreide werk helemaal hebt opgerold. Weef op dezelfde manier ook het andere uiteinde helemaal weg door de lussen aan de onderkant tot je aan de andere kant van de cirkel bent. Weef vervolgens beiden uiteindes nog een stukje terug en knip af nadat je er een plakbandje omheen hebt gedaan.

Vingerbreien

Vingerbreien detail

Super eenvoudig en toch een prachtig resultaat!

Andere Leuke Ideeën waarvoor je Vingerbreien kunt gebruiken:

schrunchie-vingerbreien

Met deze eenvoudige techniek kun je best veel. Zoals deze leuke Fluwelen Gebreide Schrunchie!

sjaal-vingerbreien

En zelfs deze Gebreide Sjaal kun je makkelijk en snel Vingerbreien.

armbreien

En laat je ook inspireren door Armbreien! Niet helemaal hetzelfde, maar heeft wel gelijkenissen 😉
Wij plaatsten eerder ook een tutorial voor Armbreien 😀

Leuk hè, zo’n super makkelijk techniek! En je kunt er best veel mee. Misschien plaatsen wij binnenkort wel een stap voor stap blog om zo’n schrunchie te maken. Altijd fijn om wat ideeën op te doen voor kleine projectjes tussendoor.
Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Vond je het vingerbreien nu zó leuk en wil je meer? Check dan ook vooral even onze Blog met Stap voor Stap Beschrijving Armbreien!

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen