Zelf Garens & Textiel Verven, Tips, Tricks & Toffe Ideeën

Zelf Garens & Textiel Verven is super leuk en verslavend om te doen. Daarnaast kun je zelf precies het garen creëren wat jij wilt. Daarom maakten wij deze blog vol met Tips, Tricks & Ideeën rondom Garens & Textiel Verven. Wat heb je ervoor nodig? Wat zijn verschillende technieken? En hoe pas je dat allemaal toe?
Eén ding is zeker, begin je eenmaal met het zelf verven van garens & textiel, dan is er geen weg terug en zul je verder willen experimenteren 😉

Voor de meeste technieken heb je niet veel nodig en in sommige gevallen kun je zelfs uit de voeten met kruiden en spullen uit de voorraadkast! Ga dus lekker aan de slag met deze Tips, Tricks & Ideeën en ontdek de kleurige wereld van het zelf Textiel & Garens verven.

Zelf Garens & Textiel Verven, Tips, Tricks & Toffe Ideeën

Eigenlijk kun je twee soorten verven onderverdelen. Namelijk natuurlijk verven (met planten, uienschillen etc.) en verven met verfstoffen die je kant en klaar koopt. Er zijn natuurlijk ontzettend veel tips & tricks op internet te vinden, zoals de super mooie blog van Alice & Lois, waar ik onder andere deze prachtige foto vond 😉
Of je nu garens gaat verven of niet, bezoek de blog eens voor leuke DIY ’s 😀

Naast de soort verf, kun je natuurlijk ook besluiten wat je wilt doen op basis van beoogde resultaat: effen, ombre, dip dye, tie dye, ice dye zijn een kleine greep uit alle mogelijkheden die je hebt.

Soorten verf & benodigdheden

Wanneer je garens/stoffen gaat verven is er één heel belangrijk gegeven waar je rekening mee moet houden: gebruik een natuurlijke vezel! Gebruik altijd echte wol voor het beste effect. Als je synthetische garens en stoffen gaat verven heb je namelijk andere dingen nodig en het resultaat is minder betrouwbaar. Mooie garens waarvan de samenstelling bekend is kun je kopen via bijvoorbeeld wolplein.nl, weareknitters.nl of etsy.com
Let bij etsy wel extra goed op de samenstelling, wanneer een garen niet 100% wol, kan je verfavontuur helemaal mislukken 😉
Katoen kan je ook gebruiken, maar daar heb je andere verfstoffen voor nodig specifiek voor plantaardige vezels. In deze blog richt ik me daarom vooral op wol.

Wil je zeker weten dat je alle juiste benodigdheden bij elkaar hebt? Koop dan een starterkit voor garens verven zoals deze die ik vond op Etsy. Hier zitten een aantal basisbenodigheden in, zoals wol, handschoenen, verf en roerstaafjes, maar ook leuk boekje met technieken daarin beschreven 😉

Basis Benodigdheden

Naast de het garen of textiel zijn er natuurlijk een aantal basics die je niet kunt missen wanneer je garen of textiel gaat verven.

– Oude pannen (heb je die niet, koop ze dan bij de action of kringloopwinkel).
Wanneer je gaat werken met kant en klare verfstoffen is dit vooral belangrijk omdat je daarna de pannen niet meer veilig kunt gebruiken. In het geval van de natuurlijke verfstoffen zoals uienschillen, ligt dat natuurlijk anders 😉
– Handschoenen (wel zo handig als je geen blauwe of gele handig wilt 😉 )
– Wegwerpbekertjes en wegwerplepels (koop bij voorkeur papieren wegwerp spullen in verband met het milieu)
– Eventueel een mondkapje, maar in de voorbeelden die ik hier gebruik is dat niet echt nodig.
– Een oude pollepel of stokjes/ijsstokjes/satéprikkers zodat je de stof of garen in de pan kunt bewegen.
– Witte azijn
– Vershoudfolie (afhankelijk van de techniek)
– Knijpflesjes of kleine mengschaaltjes
– Een fornuis

Soorten Verf & Bijbehorende technieken

Eigenlijk is het het allerleukst te verven met natuurlijke stoffen zoals uienschillen. Dit geeft namelijk altijd een net ander resultaat en je hebt er geen chemische spullen voor nodig. Ook is het extra leuk omdat je er dingen voor kunt gebruiken die je gewoon in de supermarkt, voor een klein bedrag, kunt kopen.
Hieronder zal ik aantal mogelijkheden laten zien.

Avocadopitten & Avocadoschillen 

Het is heel grappig want de kleur die je krijgt is misschien niet hetgeen wat je verwacht, namelijke roze!

Om goed met avocado’s te kunnen verven heb je een mooi wit garen of stof nodig (katoen of wol werken in dit geval allebei).
Verder gebruik je een pan, 1 tot 5 avocado’s en eventueel een tie wrap om je garen mee bij elkaar te houden. Hieronder vindt je in eenvoudige stappen het proces terug.

Stap 1 
Maak de schillen en pitten schoon, bewaar zo lang in de vriezer om ze goed te houden. Je kunt gewoon de schillen en pitten gebruiken van de avocado’s die je eet en die opsparen tot je genoeg hebt.
Stap 2
Vul een pan met zoveel water dat je garen helemaal onder water staat.
Stap 3
Laat de avocado schillen en pitten pruttelen tot het water de gewenste kleur heeft bereikt. Laat het water niet koken!
Stap 4
Week je garen in water tot het door en door nat is.
Stap 5
Pruttel het natte garen mee in het gekleurde avocado water tot het de gewenste kleur heeft. Laat ook hier het water niet koken!
Stap 6
Haal het garen uit de pan en laat volledig afkoelen.
Stap 7
Spoel het garen met water.
Stap 8
Laat helemaal drogen aan de lucht.

De diepte van de kleur hangt af van de hoeveel pitten en schillen en de tijd die je het geeft om te pruttelen. Ik vond dit voorbeeld en een aantal recepten via woodsandwool.com.

De diepste en donkerste roze (meest links op de foto) werd bereikt met 5 pitten en 4 schillen wat vervolgens 3 uur heeft geprutteld en vervolgens een nacht heeft gestaan. Vervolgens werd het garen er een uur in mee gepruttelt en heeft daarna nog een aantal uur in het avocado bad gelegen zonder verwarmd te worden.

De iets minder diepe roze (tweede van links) werd bereikt met met 2 pitten en 2 schillen wat vervolgens 3 uur heeft geprutteld en vervolgens een nacht heeft gestaan. Vervolgens werd het garen er 15 minuten in mee gepruttelt, daarna werd het garen meteen uit de pan gehaald, afgekoeld, gespoeld en gedroogd.

De tint daarna (meest rechts) werd bereikt met met 2 pitten en 2 schillen wat vervolgens 35 minuten heeft geprutteld. Vervolgens werd het garen er 20 minuten in mee gepruttelt zonder dat de schillen en pitten nog in het water zaten, daarna werd het garen meteen uit de pan gehaald, afgekoeld, gespoeld en gedroogd.

De lichtste roze werd bereikt met 1 pit en 1 schilwat vervolgens 30 minuten heeft geprutteld. Vervolgens werd het garen er een uur in mee gepruttelt, met de schillen en pitten nog in het water, daarna werd het garen meteen uit de pan gehaald, afgekoeld, gespoeld en gedroogd.

Kurkuma

Wil je een prachtige diepe intense gele tint? Verf dan textiel met kurkuma !
Kurkuma is een wortel die veelal wordt gebruikt in de Indiase keuken en is overal te koop 😉
Let hierbij wel op dat je handschoenen draagt, anders zijn je handen nog heel lang geel 😉

Het recept
Meng 3 eetlepels kurkuma poeder met 2 eetlepels azijn tot een papje.
Voeg water toe aan de pan zodat je garen dadelijk helemaal onder staat.
Roer de kurkuma-azijn pasta erdoor, breng het water ligt aan de kook en laat een half uur pruttelen.
Ondertussen laat je het garen een half uur in water weken, knijp het te veel aan water na het half uur uit.
Draai het vuur naar laag en voeg het garen toe. Laat 15 minuten mee pruttelen, draai het vuur uit en laat het garen nog een uur in het gele water liggen.
Haal het garen uit de pan en laat nog helemaal afkoelen voordat je het afspoelt.
Spoel vervolgens af totdat het water helemaal helder blijft en laat daarna volledig drogen.
Klaar!

Uienschillen

Verven met uienschillen geeft een geel/bruine kleur wanneer je witte uien gebruikt en een groene kleur wanneer je rode uien gebruikt.

Het recept
Kook 33 gram uienschillen (wit of rood) in 2 liter water voor 1 uur.
Week het garen weer voor en knijp voordat je het in het verfbad doet licht uit.
Zeef de uienschillen uit het water.
Pruttel het garen een uur mee in het uienschillen water en laat vervolgens een nacht staan zonder het te verhitten.
Spoel vervolgens af totdat het water helemaal helder blijft en laat daarna volledig drogen.
Klaar!

Voor al deze recepten geldt: probeer ook vooral lekker zelf uit met tijden/hoeveelheden om zo de precies de kleuren te maken die jij wilt!

Voedingskleurstof

Een andere eenvoudige methode is het verven met voedingskleurstof (je weet wel, die kleine flesjes die je koopt bij de toko).
Hieronder vindt je een heel leuk kort filmpje hoe je dit doet & je ziet meteen hoe je deze methode gebruikt voor een dip dye! Super leuk om bijvoorbeeld gehaakte of gebreide items mee te verven!

Textielverf

Naast deze experimentele verfjes kun je natuurlijk ook gewoon textielverf gebruiken. Dit is wat minder avontuurlijk, maar je weet ook direct waar je aan toe bent 😉
Hoe je die verf gebruikt, hangt af van het merk en de soort. Ook kun je met deze verf niet alleen wol verven, maar ook synthetische vezels. Daarnaast kun je veel technieken zoals dip dye of tie dye zowel met natuurlijke verf als met deze kant en klare verf toepassen. Textielverf shop je eenvoudig bij bol.com of  etsy.com.
Bijvoorbeeld de bekende Dylon Textielverf. Dylon verkoopt zowel handverven, was machine verven en pods, let dus goed op wat je precies wilt doen met je verf voordat je het aanschaft 😉

Tie dye, Dip dye, Ice Dye 

Het verven van textiel en garens kent natuurlijk verschillende mogelijkheden en toepassingen. Zo is dip dye super leuk voor gehaakte of gebreide items zoals in het filmpje hierboven of bij macramé projecten. Tie Dye is helemaal terug van weggeweest en kent vele leuke toepassingen. Ice dye is voor mij vrij nieuw, maar geeft zo’n mooie resultaten dat ik het wel wilde laten zien!

Dip Dye

Om te beginnen hieronder een filmpje voor de Dip Dye van een Macramé wandhanger. In het filmpje werd kant en klare textielverf gebruikt van het merk Rit.

Je kunt hetzelfde doen met een wandhanger en zelf gemaakte verf, hang de wandhanger dan deels in de natuurlijke verf en volg voor de rest de instructies van het specifieke recept. Dit is wel iets lastiger omdat je deze vaak ook echt moet koken 😉

Dip dye is vooral heel leuk om toe te passen op macramé projecten. Gebruik bijvoorbeeld bij onze Hippe Macramé Plantenhanger of Macramé vlaggenlijn

Tie Dye

Tie dye kent iedereen vooral van de hippie achtige t-shirts, maar geloof me, je kunt er ook veel verfijndere resultaten mee bereiken 😉
Vooral als je specifieke vouwtechnieken toepast, zoals het japanse Shibori. Hierover zijn online veel tutorials te vinden, dus ga er vooral lekker mee aan het experimenteren.

Om deze specifieke tie dye techniek toe te passen gebruik je een indigo verf. Gebruik dus deze tutorial in combinatie met Indigo Batik Textielverf
Of als je hier meer van wilt weten en experimenteren:

Bestel dan deze super mooie Shibori Tie Dye Starterkit met verf, afbindmaterialen en een boekje met knoop patronen.

Ice Dye

Deze prachtige stof is een voorbeeld van Ice Dye. Een techniek die een aquarel achtig resultaat geeft en redelijk eenvoudig te bereiken is.
Helaas kon ik hier geen filmpjes van vinden, maar wel een goede geschreven tutorial over ice dye!
Voor deze techniek wordt een jacquard verf gebruikt. In het bijzonder de Procion MX Textielverf. Deze verf is ook geschikt voor meerdere toepassingen en komt in poedervorm.

Zoals je ziet zijn er heel veel mogelijkheden wanneer je zelf garen of stof gaat verven. En ik heb nog niet eens alle mogelijkheden behandeld! Er zijn er gewoonweg té veel. Heb jij dus een suggestie die leuk in deze blog zou passen? Plaats die dan hieronder in de reacties en wie weet gaan wij het voor je uitzoeken en plaatsen we ook die techniek in deze blog!

Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten met deze verschillende technieken! Heb je dus iets uitgeprobeerd, laat het ons dan weten! Dat kan zoals altijd via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. Super benieuwd!!

Heel veel maak & experimenteer plezier!!

Liefs,
Matilde