Macramé Dromenvanger Maken - Mooi & Eenvoudig!

Dromenvangers! Super mooi en nog altijd hip. In deze blog laten we je zien hoe je zo’n prachtige Macramé Dromenvanger zelf maakt! We gebruikten een vrij eenvoudig patroon met basisknopen zodat deze Macramé Dromenvanger ook door beginnend macramésters goed te maken is 😉
Er zijn 1001 variaties te bedenken op dromenvangers. Zoek dus vooral ook zelf naar leuke patronen op pinterest of youtube of haak er eentje zoals we eerder lieten zien met dit leuke Haakpatroon voor een Dromenvanger.

Kortom, genoeg mogelijkheden! Maar eerst dit super leuke macramépatroon 😉

Macramé Dromenvanger Maken – Mooi & Eenvoudig!

Benodigdheden:

– Macramé garen, ik gebruikte Phildar Phil Corde Ecru
– Schaar
– Borduurring van 25 cm
– Garen wat je kunt uitpluizen om kwasten mee te maken
– Eventueel houten kralen

Maak een Macramé Dromenvanger – Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 16 koorden van 4 meter lang.

Vouw dubbel en maak één voor één met een larks head knot aan de ring.

Hang de koorden over de ring naar beneden.

Splits in tweeën zodat je aan iedere kant 16 draden hebt.

Pak het meest buitenste koord, haal naar binnen onder de overige koorden.

Haal het onder de ring door.

En leg een double half hitch knot in het midden van de ring.

Pak vervolgens het meest buitenste koord van de andere kant, haal over het koord wat je net hebt vastgeknoopt, onder de ring en leg ook hier een double half hitch knot.
Dit blijf je zo steeds herhalen van de ene kant naar de andere, steeds over het vorige koord heen, altijd het meest buitenste koord.

Dit is wat je dan krijgt. Het ziet er best ingewikkeld uit, maar dat is het dus eigenlijk helemaal niet 😉

Voor de zekerheid hier hoe je de half hitch knot aan de ring maakt. De draad haal je onder de ring door, vervolgens erover en het uiteinde haal je door de lus die is ontstaan (zie de foto hierboven). Trek aan en herhaal dit nog 1 keer, dit is de half hitch knot.

Als je dat met alle koorden hebt gedaan is dit het resultaat.

Een ingewikkelde en professionele uitstraling, terwijl het stiekem heel makkelijk is 😉

Nu ga je de onderkant van de macramé dromenvanger verder bewerken. Werk van buiten naar binnen. Pak de buitenste 4 draden en maak hier een streng van spiral knots.
De handeling die je op de foto ziet herhaal je hierbij steeds, eigenlijk is het een halve square knot, steeds herhaalt zodat je een helix vorm krijgt. Ik maakte mijn streng ongeveer 26 cm lang, hoe meer naar binnen, hoe langer je de strengen met knopen maakt.
Voor een uitgebreide uitleg voor de spiral knot (en ook de square knot die ik later gebruik) kun je kijken in onze Macramé Basisknopen Blog 😉

Met de drie daaraan grenzende koorden maak je een iets langere eenvoudige vlecht.

Met de weer daaraan aangrenzende 2 koorden maak je gewone knopen waarbij je steeds ongeveer 5 centimeter over laat, ook deze streng wordt weer iets langer als de vlecht.
De daaraan aangrenzende 4 koorden gebruik je voor streng square knots, ook weer ietsje langer dan de knopen.

In het midden houdt je, als je beiden kanten de strengen hebt gemaakt, 6 koorden over. Leg een eindje van de ring een square knot met de middelste vier koorden, leg een eindje daaronder vervolgens een square knot met de meest linkse buitenste 4 koorden en daarna een eindje daaronder een square knot met de meest rechtse buitenste 4 koorden. Op die manier verspringen de square knots steeds. Het resultaat zie je hierboven 😉 Knoop het uiteinde vast in een grote knoop.

Knip van het andere garen 4 stukken van ongeveer 33 centimeter lang (dit geld als je dik garen hebt zoals ik, bij dunner garen knip je natuurlijk meer stukken dan 4). Vouw dubbel en maak met een gathering knot (hier vindt je een  linkje met uitleg over de gathering knot) vast aan de buitenste twee strengen spiral knots en eentje aan de middelste streng van verspringende square knots. Pluis de draden uit of kam ze (afhankelijk van het garen).

De strengen met de vlecht en square knots knip je gewoon af een eindje onder de laatste knoop en maak optioneel nog houten kralen aan de strengen met normale knopen.

En Voilá! Klaar is de dromenvanger! Hoe je de strengen precies afmaakt (met kwasten/knopen etc) is natuurlijk helemaal aan jou! Je kunt bijvoorbeeld de kwasten minder groot maken, in een andere kleur of alleen maar kralen gebruiken voor de afwerking. Wat je precies doet is helemaal aan jou 😉
Zo zijn bijvoorbeeld deze veer bedels ook super tof om te gebruiken voor de afwerking 🙂

Ook leuk: in plaats van een ring een metalen maan, ster of hart gebruiken als basis voor je dromenvanger.

Shop hier de metalen ringen in verschillende vormen en maten

Bekijk vooral ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Maak een prachtige Macramé Regenboog
– Creëer een echte Urban Jungle met deze Macramé Plantenhanger
Maak deze toffe Macramé Onderzetters
– Kom alvast in Najaarssferen met deze Macramé Krans

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Naast de soort dromenvanger die ik in deze blog heb laten zien, zijn er ook andere variaties te bedenken. Zoals deze dromenvanger/krans. Niet echt macramé, maar vooral vlechten/linten/koorden en kwastjes en een ring versierd met pompoms en takjes en blad. Ik wilde deze even laten zien omdat het een hele andere sfeer geeft 😉

Ik gebruikte in deze tutorial een borduurring, maar het werkt ook heel goed om dit soort gouden ringen te gebruiken voor een chique uitstraling.

Alleen al binnen de macramé dromenvangers zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden! Ga dus vooral ook zelf op zoek zoals ik aan het begin van blog zei 😉 want er zijn zoveel leuke mogelijkheden!
Van klassieke dromenvangers tot hele minimalistische, alles is mogelijk 😀

Wat je ook doet, wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde