Haakpatroon Veertje voor Beginners
01 februari 2018 

Haakpatroon Veertje voor Beginners

Iedere keer als ik een vogel zie in de tuin wordt ik weer betoverd door de meest kleurrijke verenkleden. Ik vindt ze zo mooi, dat ik zelfs eens een grote lading tropische veren heb gekocht bij een verzamelaar. In die verzameling vond ik veren van papegaaien, flamingo’s, ijsvogels, struisvogels, allemaal even mooi en kleurrijk.

De verzameling veren inspireerde me tot het maken van dit haakpatroon voor een veer. Het is een makkelijk patroon. Je kunt dus op een avondje op de bank heel wat veren haken, het liefst natuurlijk in allerlei verschillende kleurencombinaties ;). De gehaakte veer kun je gebruiken als boekenlegger, als decoratie-item, aan een mobile of je kunt ze combineren met de gehaakte dromenvanger!

Gratis Haakpatroon Veertje

Haakpatroon veertje eindresultaat

Benodigdheden:
– 3 verschillende kleuren garen, nog meer verschillende kleuren is ook mogelijk natuurlijk & omdat de veer klein is, kun je met dit patroon restjes opmaken 😉
– Haaknaald maat 2.5
– Naald met een groot oog (voor het afwerken)

Haakdiagram Veertje

Haakdiagram veertje

Geschreven Haakpatroon Veertje

Afkortingen:
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje
dubb. stk = dubbel stokje
3 dubb. stk  = dubbel stokje

Begin met een kleur naar keuze & keer je werk aan het eind van iedere toer

Toer 1: Haak 11 l, sla 1 steek over en haak 5 v, haak vervolgens weer 5 l (21)

Haakpatroon veertje stap1

Het resultaat na de eerste toer

Toer 2: Haak 3 l om je werk op te hogen (telt als 1 stk), haak in de volgende l 2 stk, in de volgende l 1 stk, daarna haak je in de volgende 3 l 3 stk samen (zie foto’s hieronder). Haak een dubb. stk en vervolgens weer in de volgende 3 l 3 stk samen, in de volgende l 1 stk en in de laatste l 3 stk (15)

Haakpatroon veertje stap2

Bij het samen haken van een stokje haak je steeds je stokje half af: *je slaat de draad om de naald, steek hem door de steek, sla de draad weer om de naald en haal hem door de steek. Op de haaknaald heb je nu drie lussen, haal de naald door de eerste twee lussen, je hebt nu 2 lussen op de naald staan*,  herhaal ** nog 2 keer tot je in totaal 4 lussen op de naald hebt staan, sla de draad om de naald en haal door de 4 lussen: je hebt nu 3 stk samen gehaakt. De foto die je hier ziet is voor de betere zichtbaarheid, gemaakt in een latere toer. 

Toer 3: Let op! Vanaf nu haak je iedere toer alleen in de achterste draad van je werk! Haak 3 l (telt als 1 stk), haak in de volgende steek 2 stk, in de volgende steek l 1 stk, daarna haak je in de volgende 3 steken 3 stk samen. Haak een dubb. stk in het voorste vorige stk (zie foto’s hieronder) en vervolgens weer in de volgende 3 steken 3 stk samen, in de volgende steek 1 stk en in de laatste steek 3 stk. (15)

Het haken van een dubbel stokje:
1. Je slaat de naald 2 keer om de draad, steek de naald door het stokje. Sla de draad om de  naald en haal hem door het stokje, je hebt nu 4 lussen op je naald staan.
2. Sla de draad om en haal door de eerste 2 lussen op de naald, je hebt nu 3 lussen op je naald staan.
3. Sla de draad om en haal door de eerste 2 lussen, je houdt 2 lussen op je haaknaald over, sla de draad om en haal door de 2 overgebleven lussen.
Dit is een dubbel stokje.

Haakpatroon veertje stap3

Bij een 3 dubbel stokje sla je de draad 3 keer om en steekt deze door het stokje. Sla de draad om de naald en haal hem door het stokje, je hebt dan 5 lussen op de naald. Sla de draad om en haal door de eerste 2 lussen, je hebt nu 4 lussen op de naald staan.

Haakpatroon veertje stap4

Herhaal het omslaan en de door de eerste twee lussen halen tot je nog 2 lussen op de haaknaald over hebt. Sla de draad weer om en haal door de 2 overgebleven lussen. De foto die je hier ziet is voor de betere zichtbaarheid, gemaakt in een latere toer. 

Toer 4 t/m 8: Haak 3 l (telt als 1 stk), haak in de volgende steek 2 stk, in de volgende steek l 1 stk, daarna haak je in de volgende 3 steken 3 stk samen. Haak een 3 dubb. stk in het voorste vorige stk en vervolgens weer in de volgende 3 steken 3 stk samen, in de volgende steek 1 stk en in de laatste steek 3 stk. (15)

Haakpatroon veertje stap5

Het resultaat na de eerste 7 toeren

Toer 9: Haak 3 l (telt als 1 stk), haak in de volgende steek 1 stk, in de volgende steek l 1 stk, daarna haak je in de volgende 3 steken 3 stk samen. Haak een 3 dubb. stk in het voorste vorige stk en vervolgens weer in de volgende 3 steken 3 stk samen, in de volgende steek 1 stk en in de laatste steek 2 stk. (13)

Haakpatroon veertje stap6

Het resultaat na de negende toer

Toer 10: Haak 3 l (telt als 1 stk), haak in de volgende steek 1 stk, in de volgende steek l 1 stk, daarna haak je in de volgende 2 steken 2 stk samen. Haak een 3 dubb. stk in het voorste vorige stk en vervolgens weer in de volgende 2 steken 2 stk samen, in de volgende steek 1 stk en in de laatste steek 2 stk. (11)

Toer 11: Haak 3 l (telt als 1 stk), haak in de volgende steek 1 stk, haak  in de volgende 2 steken 2 stk samen. Haak een 3 dubb. stk in het voorste vorige stk en vervolgens weer in de volgende 2 steken 2 stk samen, in de 2 volgende steken haak je in ieder 1 stk. (9)

Toer 12: Haak 3 l (telt als 1 stk), haak  in de volgende 2 steken 2 stk samen. Haak een 3 dubb. stk in het voorste vorige stk. Haak in de volgende 3 steken 3 stk samen (7). Sluit je werk met 1hv en hecht af.

Haakpatroon veertje stap7

Het eindresultaat

Haakpatroon veertje kleur aanhechten

Je kunt op elk moment besluiten een nieuwe kleur aan te hechten. In dit patroon is dat na toer 5, 7 en 8. Ik heb daar telkens de 3 losse voor gebruikt. Stel je bent aan eind van toer negen: pak een nieuwe kleur, sla om de naald en haal door de lus op de naald (dat is een lus in de kleur van toer 9). Dit is dan je eerste losse. Haak door volgens het patroon en keer je werk als 3 losse hebt gehaakt. Leg nu de twee korte draadeinden die je over hebt van de twee kleuren langs je werk en haak deze mee. Op deze manier is je werk meteen mooi afgewerkt.

Haakpatroon veertje eindresultaat
De veer is af en klaar om te pronken in huis, de babykamer of bijvoorbeeld aan je tas als hanger! Hieronder vind je nog een beschrijving & de benodigdheden.

Sleutelhanger Maken met Gehaakte Veertje

Haakpatroon veertje sleutelhanger

Benodigdheden sleutelhanger:

Grote Veer Bedel
Druzy Bedel Zilver
Druppel Bedel Grijs
Stukje ketting
Jumpring
Sleutelhanger

Andere Ideeën met het Gehaakte Veertje

Wandobject veren

Als je een heleboel veren haakt, kun je net zo’n wandobject maken!

Veren mobile

Of maak er deze mobile van, super voor in de babykamer, maar ook heel mooi als decoratie!

Veer boekenlegger

Als je geen zin had om te lezen, krijg je het van zo’n prachtige boekenlegger wel 😉

Veer inpakidee

Cadeau-inpak tip: Met een zelf gehaakte veer wordt het geven nog bijzonderder!

haakpatroon dromenvanger eindresultaat

Ook een hele leuke uitbreiding op het patroon voor een gehaakte dromenvanger! 😀

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Zoals je ziet is dit veertje op allerlei manieren te gebruiken & daarnaast ook heel erg leuk om cadeau te geven! Het fijnste is nog wel, dat je enorm kunt variëren met kleurcombinaties. Daardoor krijg je eigenlijk steeds weer een ander veertje. Wij zijn weer super benieuwd naar jullie resultaten en combinaties dus stuur ze ons per mail of via instagram met #beadsandbasics

Heel veel haakplezier!!!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen