Breien voor Beginners - Leer Breien met Beads & Basics!
26 januari 2020 

Breien voor Beginners - Leer Breien met Beads & Basics!

Breien is zo goed als de bekendste handwerktechniek die er bestaat. En net als bij het haken, heb je helemaal niet veel nodig om te kunnen beginnen! Garen & Naalden en je bent klaar voor de start. In deze Breien voor Beginners blog laten we je een aantal basis-skills zien die je nodig hebt bij allerlei brei-projecten. Van het opzetten van de naald tot een wat ingewikkeldere gerstekorrel steek, in deze Breien voor Beginners Blog vind je het allemaal πŸ™‚
Ook laten we je een aantal leuke breiprojecten, andere brei blogs en toffe materialen zien.
Je kunt na het lezen van deze blog direct aan de slag! Wacht dus niet langer en Leer Breien samen met Beads & Basics πŸ˜€

Breien voor Beginners – Leer Breien met Beads & Basics!

Breien voor Beginners

Breien voor Beginners – Basissteken

Om te beginnen laten we hier de volgende basis-skills & steken zien:
– Het opzetten van de steken
– Rechte steek
– Averechtse steek
– Tricotsteek
– Gerstekorrel
– Minderen
– Meerderen
– Nieuwe draad aanhechten
– Afkanten
– Draad wegwerken

Dit lijkt natuurlijk heel erg veel, maar je kunt je brei-skills natuurlijk stuk voor stuk ophalen. Begin bijvoorbeeld met het oefenen van het opzetten van de steken, de rechte steek en het afkanten. Ben je daarmee vertrouwd? Waag je dan aan bijvoorbeeld de tricotsteek of de gerstekorrel.
Hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt en hoe gemakkelijker je ook de brei-beweging zult maken πŸ˜‰

Het opzetten van de steken

Je begint net als bij het haken met het maken van een opzetlus. Als opfrissertje hieronder de stappen in foto’s beschreven πŸ™‚

Breien voor Beginners stap1

Maak een cirkel met het garen zoals je hier ziet.

Breien voor Beginners stap2

Trek een lus door de cirkel.

Breien voor Beginners stap3

Trek aan en klaar πŸ™‚
Zet de lus nu op de naald en trek aan (maar niet te strak).

Breien voor Beginners stap4

Doe de lange draad die naar de bol loopt om je duim, steek de naald onder de draad door en haal naar voren. Je maakt als het ware steeds een soort omgekeerde 4. Trek aan en herhaal de handeling.

Breien voor Beginners stap5

Zo ziet het er dan uit. Je herhaalt dit gewoon tot je genoeg steken op je naald hebt. Als je een patroon volgt wordt aangegeven hoeveel steken, als je zelf een eenvoudige sjaal breit dan bepaal je gewoon zelf wanneer deze breed genoeg is.

Rechte steek

De rechte steek is een van de basissteken bij het breien. Wanneer je deze en de averechtse steek onder de knie hebt, kun je eigenlijk alle platte patronen breien.

Breien voor Beginners stap6

Steek de naald vanaf de voorkant richting de achterkant zoals je ziet op de foto.

Breien voor Beginners stap7

Sla de draad om de naald, haal door en laat afgleiden.

Breien voor Beginners stap8

Zo ziet een lapje eruit als je door blijft breien met de rechte steek.

Averechtse steek

De averechtse steek is precies het omgekeerde van de rechte steek. Als je een lapje breit met alleen de averechtse steek, krijg je hetzelfde resultaat als met de rechte steek. De combinatie van de averechste en rechte steek resulteert in een patroon zoals de tricotsteek en de gerstekorrel.

Breien voor Beginners stap9

Steek de naald vanaf de achterkant richting de voorkant zoals je ziet op de foto.

Breien voor Beginners stap10

Sla om, haal door en laat afgleiden.

Breien voor Beginners stap11

Zoals gezegd resulteert dit in hetzelfde soort lapje als de rechte steek.

Tricotsteek

Bij de tricotsteek combineer je de rechte met de averechtse steek. Zet de naald op, begin de eerste rij met rechte steken, daarna een rij averechtse steken, daarna weer rechte steken, daarna averechtse enzovoorts.

Breien voor Beginners stap12

Dat resulteert aan de voorkant in het bekende v patroon. De achterkant ziet eruit als een lapje rechte/averechtse steken.

Gerstekorrel

De gerstekorrel is een steek die wordt beschreven middels een patroon. Hierbij volg je dus simpelweg het patroon dat je maakt. Dat kan zijn bijvoorbeeld recht – averecht – recht met daarboven averecht – recht – averecht, verspringend dus. Je werkt hier dus niet 1 naald helemaal recht en de volgende averechts maar combineerd binnen 1 naald de steken. In engelse patronen wordt dat beschreven als bijvoorbeeld p1, k1, p1 (averechts, recht, averechts).

Minderen

Als je een patroon haakt zoals bijvoorbeeld een muts kan het nodig zijn dat je moet minderen. Dat is eigenlijk nagenoeg hetzelfde als bij haken en hartstikke makkelijk.

Breien voor Beginners stap13

Steek de naald door 2 steken – bij de rechte steek eerst de 2e steek en dan de eerste steek vanaf de punt van de naald naar achter en bij averechts eerst de eerste dan tweede steek vanaf de punt naar voren.

Breien voor Beginners stap14

Sla om, haal door beide steken en laat afgleiden.

Meerderen

Bij meerderen maak je een extra steek tussen 2 bestaande steken.

Breien voor Beginners stap15

Steek de naald in de lus tussen de twee steken, haal op.

Breien voor Beginners stap16

Lus de steek op de andere naald.

Breien voor Beginners stap17

Sla om, haal door en laat afgleiden.

Breien voor Beginners stap18

Je hebt nu een extra steek gemaakt.

Nieuwe draad aanhechten

Als je draad op is, waar dan ook in het breiwerk, laat je simpel die draad hangen en begin je de volgende draad. Let daarbij de eerste paar nieuwe steken op want de draad zit dan nog redelijk los. Je kunt de draad vast zetten met een enkel knoopje (extra voorzichtig? gebruik dan een dubbel knoopje).

Afkanten

Aan het einde van het breiwerk ga je afkanten. Doe dit vooral niet te strak πŸ˜‰

Breien voor Beginners stap19

Brei om te beginnen 2 steken, haal vervolgens de eerste steek over de tweede steek.

Breien voor Beginners stap20

Je hebt dan 1 steek over. Brei de volgende steek en haal de eerste steek over de tweede steek. Ga zo door tot je de hele naald hebt afgekant.
Op het laatst houd je 1 lusje over, haal de naald eruit, knip de draad af, haal de draad door het lusje en trek aan.

Breien voor Beginners stap21

Het lapje is afgekant.

Draad wegwerken

Dit werkt hetzelfde als bij haken. Gebruik een naald met een groot oog en weef de eindjes netjes weg in het breiwerk.

Engelse Termen

Soms kan het handig zijn dat je ook de Engelse termen weet omdat je bijvoorbeeld een Engels patroon hebt gevonden. Gelukkig zijn de Engelse termen niet heel uitgebreid en kun je dus makkelijk zo’n Engels patroon volgen als je maar weet wat wat is πŸ˜‰

Het opzetten van de naald = Cast on
Rechte Steek = Knit
Averechtse Steek = Purl
Minderen = Decrease
Meerderen = Increase
Afkanten = Cast Off

De rest van de termen wijst zichzelf, bijvoorbeeld draad wegwerken = weave in the ends of het beginnen van een nieuwe draad = begin new yarn.

Daarnaast zijn de Engelse termen voor garendiktes anders dan in het Nederlands:
Lace of 2ply = naald 1,5/2,25mm (deze maat garen zul je niet tot nauwelijks tegenkomen)
Sock of Fingering = naald 2/3,5mm (de naam zegt het al, dit is een garen wat vaak gebruikt wordt bij het breien van sokken)
Baby = naald 2,5/3mm
Sport = naald 3/4mm
Light Worsted of DK = naald 3,5/4,5mm
Worsted of Aran = naald 4,5/6mm (dit garen kom je vooral veel tegen bij amigurumi haakpatronen)
Chunky = naald 6/8mm
Bulky = naald 8/12mm
Jumbo = naald 12mm en groter

Breien voor Beginners – Toffe Blogs om te volgen & de Mooiste Materialen

Breien is hartstikke hip en daarom vindt je op internet en Instagram genoeg toffe blogs en websites om te volgen of om aan mooie gratis patronen te komen. Hier maakten we een selectie uit de tofste blogs om te volgen & om de mooiste materialen te halen.

We Are Knitters

We Are Knitters verkoopt kant en klare breipakketten (& haakpakketten) met de mooiste soorten wol. Je koopt dus in één keer een patroon, de juiste naalden en alle benodigde garens in 1! Super makkelijk toch?! Op hun website vindt je daarnaast tutorials en gratis patronen en op instagram kun je ze natuurlijk ook volgen @weareknitters!

Yarn & Colors

Yarn & Colors is een merk garen wat ik zelf al heel vaak gebruik in haakprojecten, ze hebben namelijk ontzettend veel kleuren in het assortiment. Natuurlijk kun je hun garens ook gebruiken voor breiprojecten en daarnaast is hun Instagram account @yarnandcolors super mooi en biedt het volop inspiratie voor de mooiste kleurcombinaties.

Wool and the Gang

Wool and the Gang is nagenoeg hetzelfde als We Are Knitters, waar je dus kant en klare breipakketten kunt kopen en patronen en tutorials vind. Het verschilt vooral qua stijl van We Are Knitters en het heeft ook grappige patronen zoals truitjes voor honden πŸ˜‰
Kortom, voor ieder wat wils. Natuurlijk kun je ook Wool and the Gang volgen op Insta via @woolandthegang

Natuurlijk vindt je ook op bol.com, etsy en wolplein mooie materialen en tutorials. Kijk bij wolplein.nl eens naar de brei tutorials – handige filmpjes van de basissteken en de gratis patronen.

Breien voor Beginners – Hippe Beginner Brei-Projecten

Natuurlijk wil je nu het liefst meteen aan de slag met je nieuwe breikunsten. Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige beginners projecten. Zoals je ook kunt vinden opΒ We Are KnittersΒ ,Β Wool and the GangΒ enΒ wolplein
Wil je het echt makkelijk en een beetje snel zodat je kunt oefenen? Brei dan een eenvoudige sjaal met alleen de rechte steek. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een lekker dik garen met kleurverloop zoals Rico Creative Melange Chunky. Geschikt voor naalddikte 6-7, voor een lekker lange sjaal heb je ongeveer 4 bollen nodig wanneer je 22 a 25 steken opzet.Β Β Het leuke aan dit garen is dat je een kleurpatroon krijgt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen πŸ˜‰

Leuk om de verschillende steken mee te oefenen! Maak verschillende kleuren en diktes handdoekjes. Altijd handig om te hebben en super om al die verschillende steken mee onder de knie te krijgen πŸ˜‰

Ook makkelijk om mee te oefenen zijn dit soort oorwarmers. Het patroon vindt hier op We are Knitters. Oh en je kunt dit patroon zowel in het engels als in het nederlands bekijken πŸ˜‰

Binnenkort zullen er ook op Beads & Basics leuke en eenvoudige breipatronen verschijnen. Gebruik de tussentijd om al die verschillende steken te oefenen of alvast aan een project te beginnen die je hierboven ziet πŸ™‚
Beginnen met breien is echt niet moeilijk en het is ook nog eens super ontspannend om te doen! Daarnaast natuurlijk super leuk dat je kledingstukken zoals sjaals en oorwarmers kunt gaan maken. Breien gaat namelijk sneller als haken en het kost minder materiaal.
Wil je nu toch liever leren haken?Β Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we deΒ basisprincipes van het hakenΒ stap voor stap uitleggen!

Voor nu heel veel oefen-brei-plezier. Hebben jullie nu verzoekjes van steken die in deze blog missen? Plaats dan hieronder een reactie en dan voegen wij hem misschien wel toe.

Heel veel maakplezier!

Liefs,
Matilde

Β 

Over de schrijver
Reactie plaatsen