Marmeren met Nagellak, Wij Probeerden het voor Jullie uit!
23 augustus 2021 

Marmeren met Nagellak, Wij Probeerden het voor Jullie uit!

Op Pinterest zagen we prachtige glazen met marmereffect. Dit resultaat is volgens dat artikel bereikt met nagellak, klinkt super leuk dus. Daarom probeerden wij voor jullie het Marmeren met Nagellak uit, want zeg nou zelf, klinkt super tof. Of het werkt en of het resultaat net zo tof is als we vonden op pinterest lees je in deze blog 🙂

Om te Marmeren met Nagellak heb je eigenlijk alleen restjes nagellak nodig, je kunt dus sowieso aan de slag met deze techniek om uit te proberen. Let wel op, het geeft wat rommel en best wat opruimwerk. Ook is goed luchten een must!
Je bent inmiddels waarschijnlijk best nieuwsgierig geworden naar het Marmeren met Nagellak, lees dus snel verder 🙂

Marmeren met Nagellak, Wij Probeerden het voor Jullie uit!

Marmeren met Nagellak

Benodigdheden:

  • Restjes Nagellak
  • Glazen, deze glazen lopen wat rond, dit werkt het mooiste bij het marmeren met nagellak
  • Een plastic bak die weg na afloop (het moet wel redelijk diep zijn)
  • Nagellak Remover
  • WC Papier of iets dergelijks
  • Water
  • Een roerstaafje

Marmeren met Nagellak – Onze bevindingen

Omdat het voor ons ook een nieuwe techniek was, laat ik jullie eerst zien wat ons voorbeeld was.

Marmeren met Nagellak Voorbeeld

We vonden deze tutorial om te Marmeren met Nagellak op Pinterest. Ze zien er super chique uit en het ziet er ook nog eens redelijk makkelijk uit. Je hebt echt unieke glazen op deze manier. Vanuit deze afbeelding gingen we zelf aan de slag.

Marmeren met Nagellak 1

Zet om te beginnen alle materialen klaar. Naast de nagellak en de glazen ook een plastic bakje met water, nagellak remover, een roerstaafje en wc papier.
Qua kleuren koos ik voor pastel in combinatie met een felle kleur en twee donkere kleuren. Je kan hier alle kanten mee op en het is maar net wat jij wilt en wat je toevallig in huis hebt.

Marmeren met Nagellak 2

Zet de bak met water klaar. Let op dat je deze niet te vol doet want je moet het glas er nog in dippen. Verder moet de bak diep en breed genoeg zijn zodat je glas niet tegen de zijkanten aan komt. Gebruik echt een bakje wat je weg kunt gooien, ik maakte namelijk voor jullie al de fout een tupperware bakje te gebruiken (die kon ik daarna dus weggooien).

Marmeren met Nagellak 3

Druppel de nagellak op het water. Je zult zien dat de nagellak wat uitspreid en blijft liggen op het water als een soort vliesje. Ik begon met een lichte kleur en wisselde vervolgens af. Het is heel moeilijk te zeggen hoeveel je precies moet gebruiken, dus als je enthousiast bent over het eindresultaat wat ik straks laat zien, moet je hier zelf een beetje mee experimenteren. Mocht je niet tevreden zijn met een glas, kun je de nagellak na het opdrogen altijd weer verwijderen met nagellak remover (veel nagellak remover).

Marmeren met Nagellak 4

Wanneer je alle verschillende kleuren nagellak op het water hebt drijven ga je met een roerstaafje een marmerachtig patroon maken. Hiervoor haal je eenvoudigweg het roerstaafje door de nagellak. Je krijgt dan iets soortgelijks als hierboven. Natuurlijk is elke poging anders dus het zal er nooit hetzelfde uitzien.
Het is belangrijk dat je met dit alles redelijk snel werkt omdat anders de nagellak opdroogt.

Heb je het gewenste marmereffect, doop dan het glas (met de onderkant) in het water (tot maximaal de helft van de totale hoogte). De nagellak zal hechten aan het glas. Haal het glas er direct weer uit en zet ondersteboven te drogen.

Marmeren met Nagellak 5

Dit is dan het resultaat na het drogen.
Ik moet zeggen dat het resultaat er op de foto er veel beter uit ziet als in het echt. Op deze foto ziet het er eigenlijk perfect uit, maar in het echt heeft het toch wel heel wat imperfecties die echt niet mooi te noemen zijn. Er zitten veel luchtbellen, het blijft redelijk ruiken naar nagellak, je kunt het eraf krassen en het is wat plakkerig. Deze combinatie van dingen maakt dat ik dit glas nooit als drinkglas zou gebruiken. Misschien als waxinelichthouder, maar eigenlijk vind ik daar het resultaat niet mooi genoeg voor.

Marmeren met Nagellak 6

Als je deze foto ziet, ziet het resultaat er ook wel goed uit.

Marmeren met Nagellak 7

Maar als je inzoomt zie je eigenlijk wat er niet fijn is: luchtbellen overal en sommige plekken zijn dikker als anderen.

Marmeren met Nagellak 8

Vanuit de binnenkant ziet het er mooier uit.

Marmeren met Nagellak – De Conclusie

Zoals je al hoorde in mijn toon hierboven ben ik niet bijster enthousiast. De foto’s zien er goed uit, maar in het echt valt het erg tegen. Ik denk dat dat precies is wat het artikel op pinterest heeft gebruikt: je denkt dat het werkt omdat de foto’s er goed uitzien, maar in het echt is het een ander verhaal. Daarnaast zouden de glazen als drinkglas simpelweg onbruikbaar zijn omdat je ze eigenlijk niet af kan wassen en omdat de nagellak gewoon heel lang blijft ruiken. Niet echt lekker als je een glas water drinkt dat ruikt naar nagellak. Verder is het plakkerige ook niet zo prettig.

Ik kan me echter voorstellen dat oefening kunst baart. Wellicht heb jij net een andere methode die wel werkt. Of misschien ben ik wel té perfectionistisch. Feit blijft wel dat dit alleen bruikbaar is op waxinelichthouders, niet als drinkglazen. Houd er daarnaast, mocht je dit zelf gaan proberen, rekening mee dat het echt best wat troep geeft en daarnaast stinkt het. Natuurlijk weet ik wel dat nagellak stinkt, want dat doet het ook als je je nagels lakt, maar omdat je hier zo veel gebruikt is het effect nog wel wat erger.

Als je nu glazen en nagellak over hebt zou ik zeggen: probeer vooral. Moet je hier allerlei spullen voor kopen? Dan zou ik deze techniek links laten liggen. Of misschien heb jij dit wel eerder geprobeerd en kreeg je wel een goed resultaat. Laat het in dat geval vooral aan ons weten (met tips & tricks natuurlijk)! Dat kan zoals altijd in de reacties hieronder, per mail of via instagram met #beadsandbasics.

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen