Sieraden Van Soutache - Interview Met Anita Waijer
22 december 2014 

Sieraden Van Soutache - Interview Met Anita Waijer

Op het forum van kralen.com zag ik een prachtige zwart witte ketting met soutache band van Anita Waijer.

Tijdens mijn urenlange pinterest sessie ben ik vele prachtige ontwerpen met deze techniek tegen komen en daar wilde ik dus wel eens meer van weten.

Anita vertelt hoe ze is begonnen, wat je allemaal nodig hebt en hoe je kunt leren met soutache te werken.

Wanneer ben je begonnen met je eigen sieraden maken?

Eigenlijk maak ik al sieraden sinds een jaar of 35 maar het heeft vele jaren stil gelegen omdat mijn grootste hobby poppenhuizen en miniaturen zijn. Daarmee sta ik op beurzen en ik heb er ook workshops in gegeven dus toen zijn de kralen op de achtergrond geraakt.

Ongeveer 6 jaar geleden was ik met mijn moeder op een hobbybeurs in Rijswijk en kwam ik in gesprek met 2 zusters die een kleine workshop gaven in de Peyote steek en toen kwam de verslaving weer naar boven.

Ik heb wat pakketjes gekocht en ben aan de slag gegaan. Van die ene armband kwam een ketting, kwam een boek, kwamen weer bakken vol met kralen en nu ben ik weer helemaal verslaafd.

Wat heb je nodig voor Soutache en waar koop je je materialen?

Mijn eerste grote bestelling was bij Fire Mountain Gems and Beads in Amerika. Toen ik eenmaal hun catalogus binnen had was ik verkocht. Helaas volgt er na een levering altijd een aanslag van invoerrechten dus ben ik weer verder gaan zoeken.

De meeste Delica’s en Rocailles bestel ik bij Kralenwerk in Nederland, zij hebben een geweldige sortering. Vele soorten swarovski’s, cabochons, en andere onderdelen bestel ik nu vaak bij Perles and co, een geweldige website in 5 talen, snelle levering en altijd een super kwaliteit.

Eerst maakte ik alleen sieraden met kralen en swarovski maar op internet kwam ik ineens een ketting tegen gemaakt door Anneta Valious, een prachtige ketting van soutache en opaalkleurige swarovski’s in zilveren setting en toen was ik verkocht.

Ik ben gaan zoeken en vond al gauw dat ze een boek had geschreven ( bestel hier het boek van Anneta via bol.com )

Toen ik het boek binnen had moest ik op zoek naar het soutache band, mooie soepele kwaliteit en 3 mm breed. Via Etsy kwam ik de site Craftemall uit Ierland tegen waar ze een geweldige collectie kleuren hadden. Kwaliteit is heel belangrijk voor het bereiken van een mooi resultaat en nog steeds bestel ik hier mijn soutache band.

Hoe begin je met een Soutache ketting?

Dat verschilt, de eerste keer heb ik dus een patroon nagemaakt uit het boek van Anneta Valious. Dat is de blauw witte ketting. Je zou het niet zeggen maar er zit bijna 15 meter band in, 10 grote swarovski’s in zilveren zetting, swarovski parels, Rocailles in verschillende maten, sluiting met swarovski hanger en dan nog de swarovski pendant.

Het is een kostbare ketting, totaal volgens mijn geheugen rond de 80 euro aan materiaal en rond de 40 werkuren. Maar de ketting is volgens mij wel een plaatje en te koop voor bijvoorbeeld een bruidje.

De zwart witte ketting begon met de camee die ik kocht in een winkeltje in Londen. Het was een broche, maar ik zag er gelijk een middenstuk van een ketting in. Eenmaal thuis tekenen, door het boek bladeren wat erbij zou passen, op het internet kijken voor benodigdheden.

Het ziet er niet naar uit maar van sommige kleuren gaat er soms wel 5 tot 7 meter soutacheband in een ketting. Verder gebruik je bij een ketting ook altijd lijm voor de stenen of zetting en ultra suede om de stenen op te lijmen en suède om aan het eind de achterkant mee af te werken.

Ik koop geen boeken meer maar kijk op internet. Ik tik gewoon Soutache sieraden in en er komen pagina’s vol voorbij. Als je de techniek kent, heb je genoeg aan een plaatje. Als er 3 lagen soutache over elkaar gaan, heb dan het geduld om ze per laag te naaien, met de kleur die bij het band past. (D-lyne draad gebruik ik hiervoor)

Als je een cabochon of wat dan ook verwerkt waar je omheen naait lijm dan de cabochon op ultra suède en knip na het drogen de suède weg op ongeveer 2 tot 3 mm van de steen. Dan begin je met de eerste rand in soutache, werk vanuit het midden en laat een deel van het soutache hangen want dit werk je om een parel, bicone of wat dan ook weer rond en weg achter de cabochon.

Is Soutache moeilijk om te leren?

Geloof me, als je eenmaal een paar oorbellen hebt gemaakt, dan snap je de werkwijze en ga je steeds meer proberen en uitwerken.

Een mooie ketting van goede kwaliteits producten ligt rond de 30 tot 40 euro aan materiaal. Duurder kan altijd maar dat zal je wel merken.

Ik vind het leuk mensen te ontvangen en het aan ze voor te doen en uit te leggen. Na enkele weken hoor ik vaak dat ze er verder mee gaan, enkele haken af, die zien op tegen al het naaiwerk, maar ik ben eraan verslaafd.

Wie het wil leren is van harte welkom bij mij thuis in Monnickendam, koffie en thee of een frisdrankje wordt voor gezorgd.

Het is over het algemeen een workshop van ongeveer 10 tot 4 uur dus een broodje hoort er ook bij. Je gaat dan (meestal) met een paar oorbellen en een nieuwe verslaving naar huis.

Een workshop kost all-in € 65,-per persoon en is met slechts 2 personen tegelijk voor extra persoonlijke aandacht.

Voor meer info kun je conact opnemen met Anita via
d.waijer@planet.nl of mobiel op
06 – 48945091

Wat vind jij?

Is soutache een techniek die jij nog graag wilt proberen?

Of heb je al mooie sieraden gemaakt?

Laat vooral een reactie achter, eventueel met links naar je creaties op pinterest / etsy / fb / instagram

Vinden we super leuk om te zien 🙂

Over de schrijver
Sonya
Door

Sonya

op 24 Mar 2016

Wat een schitterende ketting die zwarte! Laatst heb ik een Titanic-look-a-like ketting gekocht bij gewoon een online bruidswinkel, www.princesses.nl. Ook heel origineel in Royal Blue. Maar deze vind ik toch ook wel heeeeeel mooi!

Nikita Nosrenda
Door

Nikita Nosrenda

op 24 Mar 2016

Prachtige sieraden. Leuk om dit verhaal te lezen.

Reactie plaatsen