12 Tips om Sieraden te Verkopen op Instagram (of iets heel anders)
13 juli 2021 

12 Tips om Sieraden te Verkopen op Instagram (of iets heel anders)

Instagram is een perfect kanaal om je gemaakte sieraden te laten zien (als marketing kanaal) en/of te verkopen (via DM berichten en een tikkie). Een account is zo gemaakt maar dan? Hoe zorg je dat zoveel mogelijk mensen je foto’s te zien krijgen en je gaan volgen met als uiteindelijke doel meer verkopen?

In deze blog onze beste tips om te verkopen via instagram, toepasbaar op sieraden maar eigenlijk op bijna alles wat je via instagram zou willen verkopen.

Niet verkopen via instagram maar wel op zoek naar meer bereik? Wil je je website, winkel, webshop of event promoten? Ook dan ga je zeker wat aan deze tips hebben.

Geen zin om te lezen? Onderaan de pagina vind je een video met deze tips

#1 Persoonlijke en duidelijke bio

Het is belangrijk dat de basis van je Instagram account helemaal klopt, voordat we focussen op de content. Het eerste wat mensen zien als ze je profiel bezoeken is je bio. Gebruik deze dus in je voordeel! Maak kort maar krachtig duidelijk wat je doet. Verkoop je via Instagram DM? Zet dit in je bio zodat mensen in één oogopslag weten dat je producten verkoopt en ze bij interesse een berichtje kunnen sturen. Heb je een webshop? Vul deze dan in als klikbare link.

voorbeeld-instagram-bio

#2 Zorg voor mooie foto’s

Dit lijkt misschien een inkoppertje maar is echt het belangrijkste. Fotograferen is een skill en sieraden zijn niet het makkelijkst om op de foto te zetten dus ga hier lekker mee oefenen. De camera op je mobiel is bijna altijd goed genoeg. Wees kritisch op je content en post alleen scherpe foto’s. Maak ze altijd in daglicht, voor een natuurlijk effect en vergeet niet om rekening te houden met schaduwen, die wil je zo veel mogelijk vermijden.

Wil je wat investeren in jouw fotografie skills? Dan kan je een lampenset met soft box aanschaffen. Deze geven professioneel licht wat vergelijkbaar is met daglicht. Zo kan je ook in de avonduurtjes nog wat kiekjes shooten.

#3 Wissel af in soorten foto’s

Zorg dat je een mooie afwisseling hebt op jouw feed. Te veel dezelfde foto’s gaat vervelen dus wees hier creatief in. Je kan van je producten verschillende soorten foto’s maken – denk aan flatlays, productfoto’s, sfeerfoto’s of fotoshoots met een model.

Als verkoopkanaal is het belangrijk om niet te veel persoonlijke foto’s te plaatsen. Af en toe een foto waarop jij zichtbaar bent is natuurlijk heel leuk en voelt vertrouwd, maar plaats bijvoorbeeld geen foto’s van je avondje uit.

Houd je privé account gescheiden van je verkoop account.

verschillende-soorten-fotos-posten-op-instagram

#4 Kies een sfeer of stijl voor je feed

Je feed (het overzicht van al je foto’s) is een soort visitekaartje wat mensen te zien krijgen wanneer ze je profiel bezoeken. Het is echt een trend geworden om deze er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Mensen zijn dan eerder geneigd om te gaan liken, commenten en volgen. Zorg er dus voor dat jouw foto’s bij elkaar passen. Kies een bepaalde sfeer of stijl die bij jou en je product past. Houd je aan een bepaald kleurschema en maak gebruik van vaste lettertypes. Zo creëer je een unieke stijl die mensen uiteindelijk ook gaan herkennen!

#5 Plaats regelmatig nieuwe foto’s

Begin je account met minimaal 12 foto’s voor je actief gaat liken, commenten en volgen en plaats vervolgens regelmatig nieuwe foto’s. Een constante flow aan foto’s zorgt er voor dat het Instagram algoritme je foto’s vaker weergeeft, daarnaast gaan volgers je beter herkennen en een band met je opbouwen.

Je hoeft echt niet elke dag te posten als je dat lastig vindt, maar doe je best voor minimaal 3 keer per week een nieuwe foto. Vergeet hierbij niet tip nr 2, zorg voor mooie foto’s. Kwaliteit over kwantiteit! Maak het makkelijk voor jezelf door in 1 middag meerdere foto’s te maken en sla deze op in een speciaal mapje op je telefoon. Zo hoef je niet elke keer te bedenken ‘wat zal ik nu eens posten’ maar heb je altijd leuke content beschikbaar.

#6 Post in je story

Stories zijn hét middel om de interactie op te zoeken met je volgers. De content in je story verdwijnt na 24u en hoeft dus minder ‘perfect’ te zijn dan de foto’s in je feed. Ideaal dus voor achter de schermen kiekjes en video’s, nieuwe producten aankondigen, GIFjes plaatsen, vragen stellen, polls houden, timers laten aftellen en nog veel meer.

#7 Maak hoogtepunten van je stories

Stories zijn slechts 24 uur zichtbaar maar soms zit er iets tussen wat je graag zou willen bewaren. Daar zijn de hoogtepunten voor. Maak bijvoorbeeld hoogtepunten aan voor je producten, acties, samenwerkingen, informatie over je webshop, en meer. Daarin kan je stories opslaan zodat (nieuwe) volgers deze rustig kunnen bekijken.

Zorg ervoor dat de icoontjes van je hoogtepunten mooi bij je feed passen. Maak ze zelf in canva of picmonkey (twee gratis design websites) of zoek kant en klare plaatjes op Pinterest die je mag gebruiken.

instagram-higlights-voorbeeld

#8 Zoek zelf de interactie op

Het opbouwen van meer bereik op Instagram bestaat niet alleen maar uit het posten van foto’s en stories. Je zal zelf ook actief op zoek moeten gaan naar klanten en volgers. Zoek eens de interactie op met andere verkopers in je niche, reageer op mensen die bij je doelgroep passen, plaats leuke reacties onder relevante posts, geef complimentjes, stuur eens een DM, like en reageer altijd op reacties onder je eigen posts. Het is niet alleen een kwestie van ontvangen, maar je moet ook geven! Door zelf actief te zijn zien mensen dat je benaderbaar bent en zullen ze onder jouw posts ook vaker reageren.

#9 Organiseer leuke winacties

Het is super leuk om dingen weg te geven via de feed en je stories. Zorg er altijd voor dat dit iets waardevols is, zoals bijvoorbeeld een pakketje met leuke producten uit jouw assortiment. Mensen doen dan graag de moeite om jouw winactie te delen met hun vrienden.

#10 Doe samenwerkingen op de juiste manier

Als je een samenwerking met een ander account of influencer gaat voorstellen, zorg dan voor een goede pitch. Wie ben jij? Wat doe je? Wat voor samenwerking zou je graag willen doen? Wat is jouw deel hierin? Wat verwacht je van de ander? Welk voordeel halen jullie hier beiden uit? Grote accounts krijgen dagelijks onwijs veel aanvragen voor samenwerkingen, dus als jij een sterke pitch schrijft zullen ze jou sneller serieus nemen. Beide partijen moeten er iets uit kunnen halen en het moet niet een situatie zijn waarbij één gratis producten ontvangt en de ander er niet op vooruit gaat.

#11 Volhouden

De belangrijkste tip van allemaal – volhouden! Zelfs met al deze tips zal je geduld moeten hebben. Je wordt niet zomaar van de ene op de andere dag insta-famous. Zorg dus voor een realistische planning waar je ook plezier uithaalt. Zoek je nog meer tips? Google is je beste vriend! Er zijn ontzettend veel goede marketing tips die je kan toepassen op Instagram. Ook komt het platform zelf steeds met nieuwe updates en features. Ga hier creatief mee aan de slag om te ontdekken wat wel en niet werkt. En belangrijker, wat je zelf wel en niet leuk vindt om te doen. Als je er geen plezier in hebt wordt het een lastige taak om vol te houden. Dus maak het leuk, geniet ervan en houd vol 🙂

Video met Tips Verkopen via Instagram

#12 Comment hieronder je instagram account voor extra volgers en promo

Laat weten wat je doet, wat je verkoopt en wat voor content je deelt. Ik ben heel benieuwd 🙂

Over de schrijver
Bertha
Door

Bertha

op 15 July 2021

Mijn Instagram account is @creabertha. Ik verkoop unieke handgemaakte sieraden. Ze zijn uniek omdat geen exemplaar hetzelfde is. Je kunt bij Crea Bertha terecht voor armbanden, kettingen, ringen, enkelbandjes en nog veel meer. Ook voor herenarmbanden kan je bij ons terecht.

Lisa
Door

Lisa

op 22 July 2021

Bedankt voor dit inspirerende bericht en dat ik mezelf hier mag voorstellen! Mijn instagram account is: @sweetstuff.nl Sinds 2010 maak ik snoepsieraden van fimoklei. Alles is handgemaakt, grappig en super zoet! Ik geef ook workshops/kinderfeestjes en sta zo nu en dan op een braderie. Ook sta ik altijd open voor leuke samenwerkingen!

Rianne Sikma
Door

Rianne Sikma

op 22 July 2021

Bedankt voor de praktische tips! Op mijn account @riannemaakt zijn mijn handgemaakte sieraden van fimoklei te zien. Deze zijn heel licht van gewicht, waardoor je amper merkt dat je ze draagt. Gestart met oorbellen, maar kettingen en armbanden horen er nu ook bij. Ieder exemplaar is uniek. De sieraden worden in kleine oplage gemaakt. Ook maak ik sieraden op verzoek.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down