Haakpatroon Zero Waste Schoonmaakdoek, Snel en Leuk om te Haken :)
13 mei 2020 
in Haken

Haakpatroon Zero Waste Schoonmaakdoek, Snel en Leuk om te Haken :)

Zero Waste is helemaal hip & ook nog eens goed voor het milieu. Win-Win dus. Daarom maakten wij dit keer een Haakpatroon Zero Waste Schoonmaakdoek. Ik zeg schoonmaakdoek, maar je kunt ‘m ook gebruiken als washand voor je gezicht en allerlei klusjes in huis (wel alleen voor datgene gebruiken  natuurlijk 😉 ).
Door het gestructureerde patroon van deze Zero Waste Schoonmaakdoek heeft het meer oppervlak en is het dus geschikt voor de schoonmaak van zowel het gelaat als het huis. Het haakpatroon is makkelijk & snel.

Na gebruik was je de doek uit in de wasmachine en je bent klaar voor volgend gebruik. Ik maakte deze Zero Waste Schoonmaakdoek van katoen, zodat deze ook fijn en zacht is wanneer je hem als washand gebruikt.

Haakpatroon Zero Waste Schoonmaakdoek, Snel en Leuk om te Haken 🙂

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek1

Benodigdheden:

– haakkatoen maat 4 of 5 (je hebt een hele bol nodig voor 1 doek)
– haaknaald maat 5

Haakpatroon Zero Waste Schoonmaakdoek – Werkomschrijving

Dit patroon is super makkelijk want je doet de hele tijd hetzelfde. Je maakt gebruik van de Bean Stitch (ik weet hier helaas de Nederlandse naam niet van). Ik schrijf hieronder eerst het patroon, en daarna leg ik in foto’s de bean stitch uit 🙂

Start met het haken van 37 l.
Toer 1: Begin met haken in de 3e l vanaf de naald. *1 bs (bean stitch), 1l, sla 1l over, 1bs*. Herhaal ** tot het eind van de toer.
Toer 2: Haak 2l, haak vervolgens 1bs in de laatste bs van de vorige toer, *haak 1l, 1bs in de volgende bs*. Herhaal ** tot het eind van te toer.
Herhaal toer 2 totdat jij de doek groot genoeg vindt. Je kunt meerdere bollen gebruiken voor een grotere doek. Bedenk wel dat je nog garen overhoudt om de randjes nog netjes te maken met vasten. Vindt je de doek dus groot genoeg? Haak dan rondom vasten (hoeveel precies is lastig te zeggen, bekijk hoe je ze het beste kunt verdelen – houd op de hoeken 3v in dezelfde steek aan).

Bean Stitch

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek stap 1

Steek de naald door de steek, sla om en haal door. Je hebt nu 2 lussen op de naald staan.

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek stap 2

Sla de draad nu om de naald, steek door dezelfde steek, sla om en haal weer door.

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek stap 3

Je hebt nu 4 lussen op de naald staan. Sla de draad weer om de naald en haal door alle 4 de lussen tegelijk. Haak nu 1l en de bean stitch is klaar!

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek stap 4

Na een aantal steken is dit dan het resultaat.

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek stap 5

En dit na de eerste 3 toeren. Je ziet hier goed dat de ene toer naar links wijst en de andere toer naar rechts. Dit geeft een mooi effect en een fijne structuur.

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek1

haakpatroon zero waste schoonmaakdoek2

Deze steek kun je natuurlijk ook prima gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een deken of een onderzetter bijvoorbeeld. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op en hebben wij het een schoonmaakdoek genoemd om jullie te inspireren 😉
Ga dus lekker aan de slag met deze nieuwe steek en ga voor zero waste (of iets totaal anders 😉 )!

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Wij vinden Zero Waste haken super! Het is leuk om dingen te maken voor praktisch gebruik in huis of als verzorgingsproduct. Zo krijgt je werk toch nog meer functie als wanneer je decoratief haakt. Bekijk voor meer inspiratie ook onze eerste Haak – Zero Waste tutorial voor Zero Waste Scrubbies & Recepten voor DIY Verzorgingsproducten!
Heb je zelf ideeën voor leuke DIY’s binnen dit zero waste idee? Laat het dan hieronder in de reacties weten en wie weet plaatsen wij binnenkort die blog!

Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar jullie resultaten. Ben je trots op het resultaat? Stuur ons dan foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! 😀

Heel veel maakplezier!!
Liefs,

Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen