Haakpatroon Opberger van Granny Squares, Geschikt voor Beginners
29 januari 2021 
in Haken

Haakpatroon Opberger van Granny Squares, Geschikt voor Beginners

Met dit Haakpatroon Opberger maak je met Granny Squares een hele handige en mooie Opberger. Je gebruikt een kledinghanger op de Opberger aan te maken. Vervolgens kan je ‘m gebruiken in de kast (daar is ‘ie eigenlijk te mooi voor) of je hangt hem als decoratie aan de muur.

Dit Haakpatroon Opberger is geschikt voor beginners omdat we gebruik maakten van een eenvoudig Granny Square patroon, die, als je eenmaal begonnen bent, eigenlijk zichzelf wijst. Heb je nu nog nooit gehaakt maar heb je nu al zin om te beginnen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Haakpatroon Opberger van Granny Squares, Geschikt voor Beginners

Haakpatroon Opberger

Benodigdheden:
– 7 verschillende kleuren katoengaren maat 5, ik gebruikte Yarn and Colors Epic
– haaknaald maat 5
– een kledinghanger
– naald met een groot oog

Haakpatroon Opberger Granny Square – Stap voor Stap Beschrijving

Dit is een heel eenvoudig patroon, je doet namelijk de hele tijd hetzelfde.

Start met een magische ring,
Toer 1: Haak vervolgens 3l (telt als 1 stk), 2stk, 1l, 3stk, 1l, 3stk, 1l, 3stk en nog eens 1l. Sluit met 1hv in het eerste stokje en haak nog 2 hv om je naald naar het volgende gat te verplaatsen.
Toer 2: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. Haak 1l en haak 3stk, 1l en weer 3stk in hetzelfde volgende gat. Dit zijn de hoeken van de granny square, elke hoek in het patroon bestaat uit een combinatie van 3stk, 1l en 3 stk in hetzelfde gat. Herhaal dit nog 2 keer. Sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 3: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. *Haak 1l en vervolgens 3 stk in het volgende gat. Het volgende gat betreft weer een hoek, dus 1l, 3stk, 1l, 3stk, in hetzelfde gat. * Herhaal ** nog 2 keer, haak daarna nog 1l, 3stk in het volgende gat, 1 l sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 4: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. *Haak 1l en vervolgens 3 stk in het volgende gat, weer 1l en 3stk in het volgende gat. Het volgende gat betreft weer een hoek, dus 1l, 3stk, 1l, 3stk, in hetzelfde gat. * Herhaal ** nog 2 keer, haak daarna nog 1l, 3stk in het volgende gat, 1l, 3stk in het volgende gat, 1l sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 5 & 6: Het patroon blijft steeds hetzelfde, op de hoeken in 1 gat 3stk, 1l, 3stk, en in de gaten daartussen 3 stk. Bij elke toer moet je je naald verplaatsten met 3hv. Alleen het aantal steken wordt steeds meer.
Toer 7: Om de granny square af te werken haak je nu nog een toer met vasten. Haak dus nadat je met halve vaste de naald hebt verplaatst naar de hoek 1l, haak nog 1v in het gat, 1l, en nog eens 2v in hetzelfde gat. In de stokjes haak je steeds 3v (want 3stokjes), in de gaten 1v en in de hoeken 2v, 1l en nog eens 2v.

Haakpatroon Opberger stap1

Bij dit haakpatroon haak je steeds in de gaten, niet in de steken. Dat is belangrijk om niet te vergeten. Alleen bij de laatste toer met vasten haak je in de steken en in de gaten.

Haakpatroon Opberger stap2

Dat ziet er dan zo uit.

Ik wisselde bij deze granny squares elke toer van kleur en haakte de laatste toer (waar je vasten haakt) in dezelfde kleur als waarmee ik de achterkant van de Opberger haakte. Je kunt zelf bepalen welke kleurcombinatie jij mooi vindt. Ik vind het zelf het mooiste werken om de achterkant en de laatste toer van vasten in een neutrale kleur te haken en de toeren in de granny squares met vrolijke felle kleurtjes afgewisseld met pastel.
In totaal haakte ik 3 granny squares waarbij ik ook de volgorde van kleuren steeds heb veranderd met uitzondering van de laatste toer vasten.

Haakpatroon Opberger stap3

Haakpatroon Opberger stap4

Haakpatroon Opberger stap5

Bij alle granny squares laat je een lang stuk draad over om ze mee op de achterkant vast te stikken.

Het patroon is eigenlijk lastiger om uit te schrijven als wanneer je het echt doet, daarom zie je hieronder nog een haakdiagram 😉

Haakpatroon Opberger Diagram

In het diagram zijn niet alle toeren meegenomen omdat het telkens hetzelfde is, maar je kunt hier heel duidelijk zien dat het patroon steeds groeit en dat je steeds hetzelfde herhaalt.

Haakpatroon Opberger Achterkant – Stap voor Stap Beschrijving

Dit patroon is heel eenvoudig maar kent heel veel toeren (ik heb ze niet eens geteld).
Stap 1: Haak 28l
Stap 2: Haak vanaf de 2e l vanaf de naald vasten in elke steek (27 in totaal).
Stap 4: Haak aan het begin van elke nieuwe toer 1 l om je werk op te hogen en haak weer 27v.
Stap 5: Herhaal tot je een lap hebt van ongeveer 64 centimeter (als je haakt met haaknaald 5), zodat alle 3 de granny squares erop passen met wat tussenruimte.

Haakpatroon Opberger – In elkaar zetten

Haakpatroon Opberger stap6

Stik de achterkant steek voor steek aan de kledinghanger.

Haakpatroon Opberger stap7

Dat wijst zichzelf.

Haakpatroon Opberger stap8

De granny squares stik je ook vast op de achterkant. Beginnend bij de onderste en je begint met stikken bij de bovenste linkerhoek en werkt dan vanaf daar naar de bovenste rechterhoek. De bovenkant van de granny square stik je niet vast zodat het een zakje wordt.
Herhaal hetzelfde bij de volgende 2 granny squares en laat ongeveer 3 toeren vrij tussen de granny squares.

Haakpatroon Opberger stap9

Haakpatroon Opberger

Dit is dan het eindresultaat 🙂 Je kunt ‘m zoals gezegd aan de wand hangen, aan de deur of in de kast.
Je kunt er vanalles in bewaren, sokken, sleutels, knuffels noem maar op. Ook op de kinderkamer zal deze Opberger niet misstaan.
Ga dus snel aan de slag met dit leuke Haakpatroon Opberger! Mocht je eerst nog willen oefenen, check dan onze grote haak-tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Handige Blogs voor in het en om het Huis

We hebben inmiddels heel wat blogs met haaktutorials en macramétutorials geplaats. Soms zie je door de bomen het bos niet meer 😉
Vind je het leuk handige spullen te maken voor in en om het huis? Hier een lijstje van eerder geplaatste blogs ter inspiratie

Kortom, genoeg te doen 😉

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit ?
Heb je een specifiek haakpatroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan ?

Heel veel Haakplezier!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
ina
Door

ina

op 16 Feb 2021

heel leuk dit ga ik zeker een keer maken.

Reactie plaatsen