Haakpatroon Kwastjes Slinger, Super Tof Decoratie Item!
29 mei 2019 

Haakpatroon Kwastjes Slinger, Super Tof Decoratie Item!

Met de zomer voor de deur lijkt het soms misschien een beetje raar om te haken. Maar je kunt de leukste decoratie items haken voor in de tuin! Zoals met dit Haakpatroon Kwastjes Slinger! Super leuk voor het terras, maar ook voor in huis of de kinderkamer! Multi toepasbaar dus en perfect aan te passen op jouw smaak 😀

Bij deze slinger maakte ik gebruik van zelfgemaakte kwastjes & Beads&Basics kwastjes. Altijd al willen weten hoe je zelf kwastjes maakt? Lees dan vlug deze DIY Kwastjes Maken en pas ze meteen toe op dit Haakpatroon Kwastjes Slinger!

Haakpatroon Kwastjes Slinger, Super Tof Decoratie Item!

haakpatroon kwastjes slinger3-1a

Benodigdheden:

  • haakgaren maat 6
  • haaknaald maat 5
  • haakgaren om kwastjes te maken (ik gebruikte dikte 3)
  • een boek om de kwastjes te maken (zie dus de DIY Kwastjes Maken 😉 )
  • Beads&Basics grijze kwastjes
  • Naald met een groot oog voor de afwerking

Haakpatroon Kwastjes Slinger – Haakdiagram

Dit patroon maakt een slinger van 45cm lang met garen dikte 6. Wil je een langere slinger maken (zoals ik deed – eentje van 90 cm lang) dan kun je het aantal steken vanaf de eerste toer bijvoorbeeld verdubbelen of je hangt meerdere slingers van 90cm naast elkaar.

haakdiagram Haakpatroon Slinger met Kwastjes

Haakpatroon Kwastjes Slinger – Omschrijving

Ik schrijf hier het patroon uit zoals ik het heb gehaakt (dus dubbel zo lang als het diagram) – omdat het heel veel steken zijn, vindt ik het altijd heel onhandig om te blijven tellen, daarom tel ik dus ook niet meer na de eerste twee toeren.

Toer 1: Haak een losseketting van 115 losse

haakpatroon kwastjes slinger stap1-1

Dit patroon is best gemakkelijk, ook kun je het haakdiagram heel makkelijk als referentie gebruiken omdat je heel duidelijk het ritme van de steken ziet.

Toer 2: Sla 1l vanaf de naald over en haak 114v.
Toer 3: Haak 3l en haak vervolgens 1stk in dezelfde steek, haak 1 l en vervolgens 2stk in dezelfde steek. Sla 2v over en *haak 1v in de volgende v, sla weer 2v over en haak 2stk, 1l, 2stk, 1l, 2stk in de volgende v, sla 2v over en haak 1v in de volgende v*. Herhaal ** tot het einde van de toer waarbij je laatste boogje van stokjes 2stk, 2l, 2stk en nog 1l is.

haakpatroon kwastjes slinger stap2-1

Dit zijn de boogjes die je de 3e en 5e toer haakt, het ritme is steeds hetzelfde met uitzondering van het eerste en laatste boogje (dat zijn beiden halve boogjes).

haakpatroon kwastjes slinger stap3-1

Toer 4: De l om je werk op te hogen heb je al gehaakt. Haak nu 1v in het eerste stk. *Haak 3l, 1stk in de volgende v, 1l en 1stk in dezelfde v*. Herhaal ** tot het einde van de toer waarbij je de laatste v in de 3e l van het begin van de vorige toer steekt.
Toer 5: Haak 1l, haak 1 v in de eerste v. *Haak 2stk, 1l, 2stk, 1l, 2stk onder de losse tussen de stokjes van de vorige toer, haak vervolgens 1v in volgende v*. Herhaal ** tot het einde van toer, sluit en hecht af.

haakpatroon kwastjes slinger stap4-1

Dit is het resultaat na de 5e toer, de omschrijving is op sommige punten misschien wat lastig te lezen, maar met het diagram ernaast is het een makkelijk patroon die voor beginners ook te volgen is 😉

Vervolgens stik je met hetzelfde garen kwastjes vast (gewoon met 1 of 2 knoopjes). Ik liet steeds 1 boogje vrij en wisselde daarna grote zelfgemaakte witte kwastjes (aan de hand van de DIY Kwastjes Maken) af met kleine grijze kwastjes van Beads&Basics 😀 Je kunt er ook voor kiezen een ander kwastje uit de DIY Kwastjes maken te kiezen natuurlijk!

haakpatroon kwastjes slinger1-1

haakpatroon kwastjes slinger2-1

Zo’n slinger is echt een multifuntioneel decoratie item – hang ‘m bijvoorbeeld om een plantenmand of pot, aan een wiegje, aan een plank, op de hoek van een kast of natuurlijk als decoratie van je balkon of tuinterras!!

Andere toffe haakideeën voor in de tuin

gehaakte vlaggetjes

Naast deze leuke slinger met kwastjes, is zo’n prachtige gehaakte vlaggenlijn ook perfect voor in de tuin! Maak ze in neutrale kleuren of kies voor vrolijk door verschillende kleuren te gebruiken!

gehaakte lampionnen

Deze gehaakte lampionnen zijn ook perfect om je terras mee te decoreren!

gehaakte lantaarn

Sfeer gegarandeerd met deze gehaakte lantaarns: gebruik oude glazen potjes, haak er een hanger omheen en gebruik ze als waxinelichthouders voor een fijne sfeer tijdens een warme zomeravond.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Kortom: ook als de zomer eraan komt kun je lekker door blijven haken! Daarnaast is de uitstraling van haakwerk, zeker in neutrale kleuren, perfect om een boho sfeertje in je tuin te creeëren! Ga dus weer lekker aan de slag met dit leuke en eenvoudige haakpatroon of één van de andere zomerse haakideeën 😉
Wij zijn natuurlijk weer harstikke benieuwd naar jullie resultaten en toepassingen! Deel jouw ideeën dus met ons onderin de reactie of deel foto’s van jouw ideale zomerse tuin sfeer (met kwastjes slinger) via mail of instagram met #beadsandbasics en geniet ondertussen van een relaxte en hopelijk zonnige en warme zomer!

Heel veel haakplezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Maria
Door

Maria

op 09 Jun 2019

Wat leuk! Super gaaf ideeen. Ga zo snel mogelijk maken.

Reactie plaatsen