DIY Pakket Japans Boekbinden, Maak zelf Prachtige Boeken!
17 januari 2022 

DIY Pakket Japans Boekbinden, Maak zelf Prachtige Boeken!

Als je helemaal weg bent van stationery (boekjes en schrijfwaren), lees dan gauw verder! Met dit DIY Pakket Japans Boekbinden leer je namelijk stap voor stap de kunst van het boekbinden. Boekbinden op zich is misschien niet zo bekend. Zelf heb ik heel wat boeken gebonden tijdens mijn jaren op de kunstacademie en het heeft mij nooit verveeld. Want: wat is er nu leuker dan het zelf maken van boeken? Je kunt ze zelf gebruiken maar het is natuurlijk ook fantastisch een zelfgemaakt boek (dagboek, schetsboek of notitieboek) cadeau te geven. Je kunt met dit pakket meteen aan de slag en het zal je inspireren om meer en meer boeken te maken. 

Je bent inmiddels vast bekend met onze reviews voor DIY pakketten. In deze serie reviewden we al een DIY Pakket voor Lavendelzeepeen Creatief DIY Pakket Houtbranden, Kleurrijk DIY Pakket Droogbloemen Krans, dit Grappige DIY Pakket waarbij je een Sok omtovert tot een Teckel,dit Vrolijke Haakpakket voor een Watermeloen Portemonnee en deze Kit voor Kintsugi, waarmee je Gebroken Spullen met Goud Repareert en als laatste en beste in het rijtje met reviews, de 
DIY Plantenterrarium Kit


DIY Pakket Japans Boekbinden, Maak zelf Prachtige Boeken!


Benodigdheden:

DIY Pakket Japans Boekbinden – Review

Wat vind je allemaal in het pakket? 

In dit pakket vindt je 4 pakketjes papier, 8 kaftvellen (2 voor elk boekje), een naald en boekbindgaren, templates om te prikken en natuurlijk een stap voor stap beschrijving. Alles bij elkaar heb je genoeg materiaal voor 4 boekjes met elk een andere binding. De priktemplates geven je namelijk de keuze uit 4 verschillende traditionele bindingen en de stap voor stap omschrijving vertelt je precies hoe je moet naaien om een goed resultaat te krijgen. 

In de omschrijving wordt ook gezegd dat je voor het maken van de gaatjes een gaatjestang kunt gebruiken, maar dat raad ik uit ervaring af. Een priem is veel makkelijker en kost veel minder kracht, daarnaast worden de gaatjes ook veel netter. Ga je deze kit dus aanschaffen? Koop dan ook meteen een priem, deze kost maar een paar euro en geloof me: als je eenmaal met boekbinden begonnen bent zul je niet snel meer stoppen   Hoe werkt het ongeveer? 

In review blogs omschrijf ik nooit alle stappen omdat die al bijgevoegd zitten in het pakket zelf, wel laat ik zien wat je ongeveer kunt verwachten.  Dit pakket is er één die je niet echt vrijlaat qua creativiteit omdat je echt mooie en traditionele boekbindingen gaat maken. Je werkt met de priktemplates en de naaihandleiding. Wel kun je natuurlijk combinaties papier maken én als je dit pakket eenmaal hebt, kun je natuurlijk ook zelf aan de gang met verschillende soorten papier en misschien zelfs eigen prints maken voor de kaft of zelf papier maken met een andere kit. Kortom, uiteindelijk dus genoeg creativiteit, maar als basis heb je dit pakket wel nodig. 

Om het papier goed bij elkaar te houden wanneer je er gaatjes in gaat prikken, klem ik het papier bij elkaar met wasknijpers. De template let je erop en vervolgens zet je de priem op de aangegeven plekken voor de gaatjes. Sla met een hamer op de priem helemaal door het papier heen. Let daarbij wel op dat je niet ook een gaatje maakt in de tafel waar je op werkt. Om dat te voorkomen kun je een spons of een stuk schuim onder je papier leggen.

De bindingen die je gaat maken hebben zowel een Engelse als de traditionele Japanse benaming. Ik vind het zelf een erg leuk detail in dit DIY Pakket Japans Boekbinden.

Dit is de meest eenvoudige binding - de 'Four Hole Binding' of in het Japans 'Yotsume Toji'. De andere bindingen hebben allemaal deze vier gaten als basis en je kunt dan ook gerust zeggen dat deze binding zoals je hierboven ziet de basis legt voor al je volgende Japanse Boekbind avonturen.

Hier zie je een binding die op de hoeken nog wat extra decoratie heeft maar verder erg veel lijkt op de 'Four Hole Binding'. Dit is de 'Noble Binding' ook wel 'Koki Toji' in het Japans.

Deze binding is een stuk gedetailleerder, maar als je eerst bent begonnen met de bovenste twee bindingen zal dit niet voor problemen zorgen. Deze binding wordt door het nerfachtige effect ook wel de 'Hemp Leaf Binding' en heeft in het Japans de prachtige naam 'Asa-ho-ha toji'. Deze combineert de stappen van de 'Noble Binding' met een aantal aanvullende stappen.

De laatste binding is de 'Tortoise Binding', vrij vertaald naar het Nederlands de 'Schildpad Binding'. In het Japans wordt deze binding de 'Kikko Toji' genoemd.

Wat een mooi detail is aan het Japans Boekbinden is het feit dat je aan zowel de achterkant als de voorkant hetzelfde effect hebt. Daarnaast zie je aan de zijkant van het boek ook garen lopen omdat je echt óm het papier heen stikt. Dat geeft een heel mooi en decoratief effect en als je met kleur aan de slag gaat kun je hier ook hele mooie creatieve effecten mee bereiken.

De omschrijving van dit alles is wel in het Engels, maar door de illustraties in de omschrijving levert dat echt geen problemen op wanneer je aan de slag gaat.
Het afwerken van de boeken doe je met de 'Reef Knot', dit is een knoop die ik persoonlijk ken van het Macramé en is dus eigenlijk gewoon hetzelfde als de Square Knot. Kom je er niet uit? Google dan op Reef Knot en je krijgt vanzelf filmpjes waarin de knoop wordt voorgedaan. Dat is namelijk iets wat ze zijn vergeten in de beschrijving  

DIY Japans Boekbinden Kit – Eindoordeel


Ik vond het echt super leuk met dit pakket aan de slag te gaan. Het is fantastisch dat je vier boeken overhoudt die je vervolgens gewoon kunt gebruiken en ook nog eens voor altijd de bindingtemplates bij de hand hebt.

Ik geef mijn eindoordeel op basis van maximaal 5 sterren:
1 ster = slecht
2 sterren = matig
3 sterren = prima
4 sterren = boven verwachting
5 sterren = perfect

Ik geef dit pakket een bijna perfecte 4,5 ster! De halve ster heb ik er vanaf gesnoept omdat ik eigenlijk vind dat de priem al bijgevoegd zou moeten zijn, gewoon omdat je die echt wel nodig hebt. Als die erbij had gezeten was het een perfecte 5 sterren geworden! De uitleg is namelijk super duidelijk en je kunt dit oppakken als complete beginner. De materialen die je krijgt zijn erg mooi en van een hoge kwaliteit. Ik vind het daarnaast een enorme aanrader omdat de meeste DIY Pakketen voor 1 keer plezier geven, bij dit pakket is het echter zo dat je nog vaak kunt boekbinden met de templates en je gewoon ook vier van die prachtige boeken overhoudt die je kunt gebruiken. Als je de smaak te pakken hebt is eigenlijk het enige wat je nog nodig hebt papier en boekbindgaren en dan kun je met de templates uit het DIY Pakket Japans Boekbinden gewoon honderden boeken maken. Echt een aanrader dus voor liefhebbers van papierwaren en creatievelingen die graag een nieuwe techniek willen leren!

We zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit en we zijn heel benieuwd wat jullie van deze review blog vonden!

Heel veel Maakplezier!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen