DIY Cyanotype Kit, Maak Prachtige Afdrukken met de Zon!
27 juni 2022 

DIY Cyanotype Kit, Maak Prachtige Afdrukken met de Zon!

Zelf foto's maken en ontwikkelen is een complex proces waarbij licht, donker en bepaalde chemicaliën een belangrijke rol spelen. Niet met cyanotype! Cyanotype is een vorm van fotografie waarbij lichtgevoelige inkt en het maken van schaduw zorgen voor een fotografische afdruk in prachtig diep indigoblauw en wit. Je gebruikt de zon om te belichten waarbij de belichtte delen blauw de niet belichtte delen wit worden (of lichtblauw als er nog een beetje licht doorheen komt). Dit geeft echt prachtige afdrukken als resultaat en wij vonden ook nog eens een DIY Cyanotype Kit waarmee je dit gewoon heel makkelijk zelf kunt doen! Met dit pakket kun je naar hartelust afdrukken maken met de zon. Wat wij ervan vonden, lees je in deze blog. 

 

Je bent inmiddels vast bekend met onze reviews voor DIY pakketten. In deze serie reviewden we al een DIY Pakket voor Lavendelzeepeen Creatief DIY Pakket Houtbranden, Kleurrijk DIY Pakket Droogbloemen Krans, dit Grappige DIY Pakket waarbij je een Sok omtovert tot een Teckel,dit Vrolijke Haakpakket voor een Watermeloen Portemonnee, deze Kit voor Kintsugi, waarmee je Gebroken Spullen met Goud Repareert, de fantastische DIY Plantenterrarium Kit en het DIY Pakket Japans Boekbinden waarmee je zelf Prachtige Boeken maakt. 

 
DIY Cyanotype Kit, Maak Prachtige Afdrukken met de Zon! 
Benodigdheden:

  • de DIY Cyanotype Kit van Printartread
  • de zon 
  • iets om een afdruk mee te maken (planten en bladeren werken fantastisch)
  • een fotolijstje waarvan je het glas of plexiglas eruit kunt halen
  • een theedoek 

DIY Pakket Japans Boekbinden – Review

Wat vind je allemaal in het pakket? 

In dit pakket vind je blanco aquarel papier kaarten waarmee je meerdere prints kunt maken, de oplossing die je gebruikt om 'de zon' vast te leggen, een sponskwast, een roerstokje, een maatbeker en mengbakje, een herbruikbaar kartonnen ontwikkelbakje, handschoenen en natuurlijk de beschrijving rondom hoe je te werk gaat. Daarnaast heb je zelf een aantal dingen nodig die jullie allemaal ongetwijfeld standaard in huis zullen hebben. Het enige waar je misschien even op wachten is de zon, want zonder zon geen cyanotype   
Je kunt dus meteen aan de slag. 

De omschrijving is heel 'fool proof' want het proces zelf is ook hartstikke eenvoudig. Dit pakket is er dus een die echt iedereen kan gebruiken en waar je lekker mee kunt uitproberen. Er zit namelijk ruimschoots genoeg oplossing in om meerdere prints te maken (zelfs meer als de bijgevoegde kaarten). Kies dus een zonnige dag uit en probeer vooral lekker uit, met cyanotype is er geen fout en is het juist heel leuk je te laten verassen door het zonlicht. 


Hoe werkt het ongeveer? 

In review blogs omschrijf ik nooit alle stappen omdat die al bijgevoegd zitten in het pakket zelf, wel laat ik zien wat je ongeveer kunt verwachten. Dat was bij dit pakket echter wel lastig omdat je een deel van het werk doet in een kamer waar het enigszins donker is. Gelukkig is de beschrijving echt super goed en heb je mijn bijdrage dus ook helemaal niet nodig, ik heb alles precies zo gedaan zoals het beschreven staat en heb hier eigenlijk geen aanvullingen bij. Het enige wat handig is is om een theedoek bij de hand te houden als je aan het belichten bent. De cyanotype 'verf' is echt super gevoelig wat betekent dat wanneer je klaar bent belichten en je je werk op tilt en daarmee dus ook iets verschuift, dit meteen te zien is op je print. Het is dus handiger na de belichtingstijd een theedoek over je werk heen te leggen en deze vervolgens met afdruk en al onder de theedoek mee naar binnen te nemen voor het ontwikkelproces. 


DIY Klei Kit – Eindoordeel

Deze techniek is echt heel erg leuk om mee aan de slag te gaan. Je hebt weinig nodig en je kunt met de kit een hele goede start maken. In de kit zit genoeg materiaal om niet alleen een probeersel te maken maar ook echt aan de slag te gaan met cyanotype. 

Ik geef mijn eindoordeel op basis van maximaal 5 sterren:
1 ster = slecht
2 sterren = matig
3 sterren = prima
4 sterren = boven verwachting
5 sterren = perfect

Ik geef dit pakket een nog niet eerder gegeven 5 sterren! Het pakket is volledig, de kwaliteit van de materialen is goed, de omschrijving precies goed en dan heb je ook nog eens genoeg materiaal over om na je eerste test nog verder aan de slag te gaan   en ik weet ook zeker dat als je eenmaal begonnen bent, je nog meer wilt maken.
De techniek is echt fool proof en daarom denk ik dat iedereen die al geïnteresseerd is in creativiteit en het uitproberen van nieuwe techniek deze DIY Cyanotype Kit heel erg gaat waarderen. Kortom, de perfecte kit waar je echt mee uit de voeten kunt en daarnaast ook nog eens super geschikt om samen met vriendinnen te doen. Dus, waar wacht je nog op   

We zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit en we zijn heel benieuwd wat jullie van deze review blog vonden!

Heel veel Maakplezier!

Liefs,
MatildeOver de schrijver
Femke
Door

Femke

op 30 Sep 2022

Wat een leuk idee! Ik kende het niet. Ga ik zeker een keertje proberen

Reactie plaatsen