Macramé Mobile Maken, Makkelijk & Leuk om te Doen :)
10 juni 2020 

Macramé Mobile Maken, Makkelijk & Leuk om te Doen :)

Macramé is een super leuke techniek, dat heb ik hier natuurlijk al een paar gezegd. Deze keer een tutorial om een Macramé Mobile te Maken. Super leuk om te doen en geeft een groots resultaat 🙂
Gebruik de Macramé Mobile als decoratie of in de babykamer. Je zou het patroon zelfs kunnen gebruiken om een statement lamp mee te maken 🙂

Dit patroon vraagt veel garen, dus houdt daar wel rekening mee voordat je begint, zodat je niet met te weinig garen begint. Het is een groot project, maar kan toch relatief snel klaar zijn 🙂
Kan je niet wachten aan deze Macramé Mobile te beginnen, maar nog nooit met macramé gewerkt? Niet getreurd! Check dan gewoon eerst even onze blog met macramé basisknopen.

Macramé Mobile Maken, Makkelijk & Leuk om te Doen 🙂

Macramé Mobile

Benodigdheden:

– Macramé Garen, ik gebruikte ByClaire Chunky Cotton in de kleur Brick – LET OP, je hebt van dit garen 3 bollen nodig (150 meter in totaal)
– Binnenring van een borduurring van 25cm 
– Een schaar

Macramé Mobile – Stap voor Stap omschrijving

Start met het knippen van 64 draden van 200cm – vouw dubbel en bevestig deze aan de ring met de larks head knot.
Tel nu steeds een groep van 15 (ik tel de draden in sets van 2, omdat 2 draden altijd bij 1 knoop horen, technisch gezien zijn het dus 30 draden) draden, haal de 16e omhoog. Tel weer 15 draden en haal de 16e omhoog.
Ga zo door tot je 4 draden in totaal omhoog hebt, knoop deze samen zodat je hier de mobile aan op kunt hangen.
Voeg vervolgens in elke groep van 15 draden nog 1 draad van 200 cm toe zodat elke groep tussen een omhooggaande draad uit 16 draden bestaat.
Nu kun je beginnen met het macramé patroon 🙂

Macramé Mobile1

Begin door aan weerszijden van een omhooggaande draad 8 draden te scheiden van de rest. Je begint dus met een groep van 16.

Macramé Mobile2

Leg de meest buitenste linkse draad naar rechts diagonaal wijzend over de rest van de draden en begin met het knopen van de double half hitch knot totdat je in het midden bent.

Macramé Mobile3

Leg vervolgens de meest buitenste rechtse draad naar links diagonaal wijzend over de rest van de draden en knoop ook hier naar het midden toe double half hitch knots.

Macramé Mobile4

Wanneer je in het midden bent leg je de draad waaraan je zojuist hebt geknoopt nog steeds naar links diagonaal wijzend over de linkse groep draden.

Macramé Mobile5

Knoop helemaal naar links werkend weer double half hitch knots. Leg vervolgens de middelste draad waaraan je de eerste groep draden hebt geknoopt naar rechts diagonaal wijzend over de rechtse groep draden. Leg helemaal naar rechts werkend double half hitch knots.

Macramé Mobile6

Dit is dan het resultaat.

Macramé Mobile7

Begin vanuit het midden met het maken van verspringende square knots.

Macramé Mobile8

Daarvoor pak je steeds 2 draden van de vorige square knot + twee aangrenzende draden.

Macramé Mobile9

Doe dit naar links werkend totdat je 2 draden over hebt waar je niets mee doet zoals je ziet op de foto. Herhaal hetzelfde voor de rechtse kant.

Macramé Mobile10

Dit is dan het resultaat.
Herhaal dit proces vanaf de eerste stap voor de rest van de draden rondom de ring.

Macramé Mobile11

Heb je de rest van de groepen ook geknoopt zoals de voorgaande stappen, dan ga je de groepen onderling met elkaar verbinden.
Ik heb foto’s gemaakt waarbij de mobile plat op een tafel ligt, het werkt beter om je mobile op te hangen en zo verder te knopen 😉
Pak de buitenste draad van een rechtse groep en leg deze naar links diagonaal wijzend over de volgende groep. Knoop om de beginnen een double half hitch knot om de 2 groepen met elkaar te verbinden.

Macramé Mobile12

Maak dit met de naar links wijzende diagonaal draad af door ook met de volgende 6 aangrenzende draden van de linkse groep double half hitch knots te leggen (in totaal leg je dus 7x de double half hitch knot).
Vervolgens pak je de middelste draad die je naar rechts diagonaal wijzend gaat knopen met de volgende 7 aangrenzende draden. Het resultaat zie je op de foto hierboven.

Macramé Mobile13

Pak de meest middelste draad van de rechtste groep en leg deze naar links diagonaal wijzen over de linkse groep. Maak nu 8 double half hitch knots.

Macramé Mobile14

Pak vervolgens de meest middelste draad van de linkse groep en leg deze naar rechts diagonaal wijzend over de rechtse groep. Maak ook hier 8 double half hitch knots.

Macramé Mobile15

Dit is dan het resultaat.

Macramé Mobile16

Maak nu met de middelste 4 draden een streng van spiral knots. De streng wordt in totaal ongeveer 10 cm lang.

Macramé Mobile17

Maak ook in het midden van de serie square knots een streng van spiral knots. Deze streng is ongeveer 12 cm lang.
Herhaal dit hele proces rondom. Knip de draden op gelijke lengte af, en klaar is de Macramé Mobile! 😀

Macramé Mobile18

Macramé Mobile19

Macramé Mobile

Super tof, vinden jullie ook niet?!

Naast deze leuke Macramé Mobile zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs helemaal hot:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 
– Creeër een urban jungle met deze Prachtige Wand Plantenhanger & deze Hippe Macramé Plantenhanger
– Leuk als cadeautje: dit schattige Macramé Engeltje
– Hip & Super Mooi: Macramé Dromenvanger & Macramé Mini Dromenvanger

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel Maak(ramé) 😉 plezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen