DIY: Epoxy Hars Gieten. Maak de Leukste Sieraden met Epoxy
30 september 2021 

DIY: Epoxy Hars Gieten. Maak de Leukste Sieraden met Epoxy

Je bent inmiddels vast beken met onze reviews voor DIY pakketten. In deze serie reviewden we al een DIY Pakket voor Lavendelzeep, een Creatief DIY Pakket Houtbranden, Kleurrijk DIY Pakket Droogbloemen Krans, dit Grappige DIY Pakket waarbij je een Sok omtovert tot een Teckel,dit Vrolijke Haakpakket voor een Watermeloen Portemonnee en deze Kit voor Kintsugi, waarmee je Gebroken Spullen met Goud Repareert.

Dit keer probeerden we voor jullie een DIY Pakket Epoxy Hars Gieten uit. Nu is het niet echt een review zoals je eerder van ons gewend was want het pakket was niet zozeer een DIY Pakket, het betrof eigenlijk voor een mal en het materiaal. Wel vind je een beschrijving voor de maatvoering voor de 2 componenten hars in het pakket, maar dat is niet uniek voor dit pakket, dat hoort eigenlijk gewoon bij epoxy hars te zitten. Wij fleurden het pakket een beetje op door met de Epoxy Hangers meteen een aantal leuke Oorbellen te maken. Zo ben je meteen geïnspireerd om aan de slag te gaan 🙂

DIY: Epoxy Hars Gieten. Maak de Leukste Sieraden met Epoxy

Epoxy Hars Gieten

Benodigdheden:

  • DIY Pakket Epoxy Hars Gieten
    In het pakket vind je een mal met verschillende vormpjes, hars, maatbekertjes en roerstaafjes.
  • Fijne Glitter
    (Later in de blog linken we naar de benodigdheden voor de oorbellen)

DIY: Epoxy Hars Gieten

Het Epoxy Hars Gieten wijst eigenlijk zichzelf.
Epoxy Hars bestaat altijd uit 2 componenten: een harder en de hars zelf. Epoxy is handig, want je mengt de 2 componenten in 2 gelijke delen. In het DIY Pakket Epoxy Hars Gieten vind je 2 bijgevoegde maatbekertjes in milliliters. De ene voor de harder, de ander voor de hars.
Ik gebruikte om de mal te vullen met verschillende kleuren 3x 15 ml van elke component. Maar dat zie je later wel 😉
Eerst even de mal:

Epoxy Hars Gieten 1

Bij dit pakket zit een mal met 12 verschillende vormpjes. Als je toch bezig bent is het handigst om gewoon de hele mal vol te gieten.
Wat ik minder handig vind is dat je dus sowieso 2 keer moet gieten, want van geen enkele vorm heb je 2 stuks. Niet super handig als je oorbellen wilt maken dus, maar de hangers zijn eigenlijk te klein om een ketting mee te maken.

Epoxy Hars Gieten 2

Omdat ik allerlei mogelijkheden aan jullie wilde laten zien heb ik 3 verschillende glittercombinaties gemaakt. Ik heb dus 3 keer de 2 componenten gemengd.
Als je dit op dezelfde manier doet heb je ongeveer 30 ml per soort nodig. Dus meet in de bijgevoegde maatbekertjes 15 ml hars af en 15 ml harder. Meng deze in een papieren bekertje bij elkaar en voeg glitter toe. Hoeveel precies kun je zelf bepalen, maar gebruik niet te weinig. Ik gebruikte lichtgroen, een mengsel van zilver en lichtgroen en een mengsel van donkerzilver en zilver.

Epoxy Hars Gieten 3

Giet het mengsel vormpje voor vormpje in de mal. Giet daarbij tot net onder de rand. Giet dus voorzichtig zodat je niet uitschiet.
De hars moet minimaal 24 uur uitharden. Zet dus op een veilige plek weg zodat er niemand bij kan en zorg ervoor dat de mal op een plat oppervlak staat.

Epoxy Hars Gieten 4

Haal na 24 uur de vormpjes uit de mal en herhaal het proces nog een keertje. Let daarbij als je verschillende kleuren hebt gebruikt wel op dat je dezelfde hanger in de dezelfde kleur maakt als de eerste keer 😉

Inspiratie voor Oorbellen

Zoals gezegd maakte ik met deze hangers toffe oorbellen. Hieronder vind je een shoplijst:

Omdat het handiger is om de hele mal in één keer vol te gieten is het natuurlijk leuk om meteen verschillende soorten oorbellen te maken. Daarom maakte ik alvast verschillende inspiratiesetjes.

Pak een nietstift een maak de epoxy hanger eraan vast door een oogje te buigen nadat je de nietstift door het gat in de hanger hebt gestoken.
Knip aan de andere kant met een kniptang het platte uiteinde van de nietstift af. Rijg er een kraal op en de oorbel stud en buig een oogje aan de nietstift met een ronde tang.
Zo eenvoudig is het 😉
Je kunt dus allerlei kanten op met de epoxy hangers en natuurlijk kun je nog véél meer combinaties maken.

Epoxy Hars Gieten 5

Naast het variëren met kralen kun je met de hars natuurlijk ook variëren met kleuren:

  • Gebruik deze Epoxy Kleurstoffen en kleur de hars in alle kleuren die jij wilt
  • Gebruik dit Mica Poeder in plaats van glitter voor een metallic shine effect

Heb jij al eens met Epoxy gewerkt? Denk je dat je dat na het lezen van deze blog gaat doen? Ik zou zeggen: het is echt heel makkelijk en iedereen kan het. Hoe vaker je het doet hoe meer mogelijkheden je ook zult gaan zien. Zoals het werken met verschillende kleurstoffen, het gieten van verschillende lagen enzovoorts.
Wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar ideeën en resultaten. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! ?

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Frenny
Door

Frenny

op 04 Nov 2021

Hele leuke ideeën en duidelijke uitleg. Ik weet niet wat ik moet kiezen uit zoveel leuks!

Reactie plaatsen